Další výrobce kol opouští scénu

Krize, která postihla domácí výrobce jízdních kol, nebere konce. Od listopadu už zkrachovali tři tradiční producenti kol, ve čtvrtek k nim přibyl čtvrtý. Krajský soud v Ostravě prohlásil konkurs na akciovou společnosti Lion bikes Šumperk.

Šumperský výrobce tak následuje firmy Favorit Rokycany, Velamos Sobotín a frenštátský Superior. Návrh na bankrot Lion bikes podaly společnosti Sanara Logistik, Bikes Trading a německá WEKU Hofmann Fahrradgrosshandlung.

Problémy výrobce kol začaly už loni na podzim, kdy firma musela propustit většinu ze svých 80 pracovníků.

Majitel Lion bikes Vlastimil Vaculík tehdy v regionálních novinách uvedl, že po rozchodu se strategickým partnerem z Rakouska změnila strojírenská společnost podnikatelský záměr.

"Část objektu pronajmeme a budeme vyrábět maximálně padesát tisíc kol ročně," prohlásil tehdy Vaculík. Ještě na podzim přitom Lion bikes počítal s tím, že s řešením problémů pomůže zahraniční investor, který navýší základní kapitál a splatí dluhy. Jaké jsou závazky a hospodářské výsledky firmy ale nezveřejnil.

Superior padl v úterý
Jen dva dny před Lion bikes skončil v konkurzu frenštátský Superior. Návrh na bankrot podala v minulých dnech Komerční banka, která je jedním z rozhodujících věřitelů.

Superior čelil delší dobu potížím s provozním úvěrováním výroby. Komerční banka a Union banka jej odmítly dále financovat, protože firma nedokázala splácet své dřívější závazky.

Vedle bank dluží Superior kolem 15 milionů korun Okresní správě sociálního zabezpečení v Novém Jičíně, šest milionů včetně penále pak tvoří pohledávka Okresní Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Superior vstoupil na český trh počátkem 90. let minulého století jako firma zabývající se dovozem a distribucí jízdních kol z Tchajwanu. Vlastní montáž začal podnik v roce 1996. Ještě počátkem loňského roku plánoval výrobu 250 tisíc jízdních kol a tržby kolem 700 milionů korun, což by znamenalo jejich padesátiprocentní meziroční nárůst. V roce 2000 vyrobila firma 200 tisíc kol.

,