ČZ Strakonice zvažují ukončení výroby pistolí

Strakonický strojírenský podnik ČZ, který se po více než padesáti letech vrátil k výrobě pistolí, zvažuje ukončení této výroby. Zbrojovka krátké automatické ruční zbraně TT ráží 9 mm Luger, 40 SW a 45 ACP dosud vyvážela na americký trh a zájem měly i Izrael či Švýcarsko.

Do USA putovalo ze Strakonic bezmála šest tisíc zbraní, které navrhl konstruktér českého původu Martin Tůma žijící od roku 1961 ve Švýcarsku.

"Vedení společnosti se nyní ze strategického hlediska rozhoduje jak dál. Definitivní rozhodnutí teprve ale padne. Každopádně výroba zbraní není hlavní či významnou produkcí ČZ," řekl mluvčí společnosti Jan Pěnkava a odmítl blíže sdělit, z jakých důvodů o zrušení výroby ČZ uvažuje.

Obchodní ředitel akciové společnosti ČZ, která letos slaví pětaosmdesát let své existence, ale tvrdí, že odbyt pro zbraně by podnik měl.

"Nepředpokládám, že se k takovému rozhodnutí přistoupí na začátku roku, a není to ani na pořadu dnešních dnů či nejbližšího zasedání představenstva," řekl obchodní ředitel Václav Višín.

Právě obnovenou výrobou pistolí přitom strakonická ČZ chtěla přijít na trh s novým produktem a obnovit tradiční výrobu. ČZ obnovila výrobu zbraní už v devadesátých letech, kdy se zaměřila na dlouhé zbraně.

Hlavní produkcí podniku jsou ale komponenty pro automobilový průmysl - turbodmychadla pro naftové motory a zemědělské stroje, výroba hliníkových a litinových odlitků a opracování a výroba forem či nástrojů.

V sesterských společnostech vyrábí také vysokozdvižné vozíky Desta, řetězy a obráběcí stroje. Celá skupina zaměstnává bezmála dva tisíce lidí a její základní kapitál činí 1,37 miliardy korun.