Kvůli vichřici museli energetici vyhlásit i stav nouze.

Kvůli vichřici museli energetici vyhlásit i stav nouze. | foto: Daniel Beran, MF DNES

ČEZ spočítal škody po orkánu na 83 milionů

Ničivý vichr z poloviny ledna napáchal energetikům škody za 83,2 milionů korun. Největší újmu zaznamenala společnost ČEZ ve východních Čechách, kde ji vyčíslila na 27 milionů korun. Bez proudu se kvůli orkánu ocitlo 1,1 milionu zákazníků ČEZ.

„Pro téměř 99 procent z nich se dodávka elektřiny obnovila už do dvou dnů,“ sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Vichřice vyřadila 27 procent odběrných míst společnosti. ČEZ i E.ON, který distribuuje elektřinu na jihu Čech a Moravy, musely na několik dní vyhlásit stav nouze. - více zde

Na odstraňování poruch nasadil ČEZ téměř 3000 vlastních zaměstnanců i pracovníků externích firem. Odstraňovali poruchy, stromy a větve spadlé do vedení. Nejvíce poškozená byla elektrická vedení ve středních Čechách.

Extrémní vichr způsobil na elektrickém vedení ČEZ celkem 7724 poruch. „Zaznamenali jsme takové množství poruch, jaké nemá v minulosti obdoby,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize distribuce Tomáš Pleskač.

„Situace byla výjimečná v tom, že poprvé v historii šlo o plošné poruchy dodávek na celém území,“ upřesnil Pleskač.

„Mezi nejčastější typy škod patřily potrhané vodiče, ohnuté nebo jinak deformované konzoly a zlomené nebo vykloněné sloupy vlivem pádu větví a stromů do vedení,“ informoval ředitel společnosti ČEZ Distribuce Jiří Kudrnáč.