ČEZ ovládne bulharské distributory

  • 5
Český energetický gigant ČEZ přesvědčil bulharskou vládu a ta mu prodala své podíly ve třech distribučních společnostech na západě země. Společnost za balíky akcií zaplatí 281,5 milionu dolarů, tedy téměř devět miliard korun.

Investici v takové hodnotě podle společnosti ČEZ dosud žádná česká firma v zahraničí neuskutečnila.

"Jde o první krok k naplnění cíle, stát se leaderem středoevropského a východoevropského trhu s elektřinou,“ řekl k tomu předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Společnosti by tak měla získat trh se zhruba dvěma miliony odběratelů. rozhodnutí bulharské vlády nebylo velkým překvapením. Už od konce minulého týdne odborníci spekulovali o tom, že právě ČEZ je favoritem, který může podíly získat.

Bulharská vláda privatizovala celkem sedm distributorů. Jejich podíly nabízela ve třech balících. Tři firmy na západě země získal ČEZ, severovýchod ovládne německý koncern E.ON, na jihovýchod přijde rakouský distributor EVN.

Podle dřívějších informací má firma potřebné peníze na účtech. Před měsícem totiž vydala obligace za 12,6 miliardy korun. Společnost navíc zůstala i po výplatě dividend nemalá část z loňského rekordního zisku.

O tom, kdo distributora nakonec ovládne rozhodovala cena. ČEZ dal byl se svými nabídkami jednou třetí, dvakrát skončil na druhém místě. Protože bulharská vláda chtěla, aby každý balík získala firma z jiné země, byl ČEZ po zveřejnění nabídek považován za favorita.

Celkem se o podíly bulharských distributorů ucházelo pět zahraničních investorů. Mimo jiné i italská firma Enel a řecký společnost Public Power.

,