Průmysl, továrna

Průmysl, továrna - Průmysl, továrna, Chemopetrol | foto: Martin Adamec, MF DNES

Českým podnikům poslední roky přály, rostly jim zisky

  • 6
Přelom tisíciletí znamenal pro české firmy zásadní obrat. Podle analýzy Českého statistického úřadu se firemní sektor vyhoupl v roce 2004 do úhrnného zisku přes 278,5 miliardy korun. Ještě v roce 1997 se přitom jako celek topil ve ztrátě 59,7 miliardy.

K podstatnému zlepšení přispěly podle ČSÚ především vlastnické a odvětvové změny. Ty se v první polovině 90. let vůbec neděly.

„I přes proběhnuvší vlny kupónové privatizace ve firmách chyběli strategičtí investoři s jasným cílem pokud jde o budoucnost firem. Absenci strukturálních změn dokládala i relativně nízká míra nezaměstnanosti,“ konstatovali statistici.

Expanze firemního sektoru, jejímž výsledkem je i silný růst zahraničního obchodu a zlepšení obchodní bilance, je financována jak zintenzivněným využíváním cizích zdrojů, tak i rostoucím objemem vlastního kapitálu.

Rozsah změn je patrný například na automobilovém průmyslu, který je tahounem české ekonomiky. Ten vykázal v roce 1997 ztrátu přes 5,2 miliardy korun, z čehož 4,9 miliardy Kč představovaly ztráty českých soukromých firem. V roce 2004 však už dosáhlo toto odvětví zisku 15,6 miliardy korun.