Za poslední měsíc akcie v tuzemsku ztratily přes 17 procent..

Za poslední měsíc akcie v tuzemsku ztratily přes 17 procent.. | foto: Profimedia.cz

České akcie propadly, ztrácí ale celá Evropa

  • 9
Čtvrtek nezačal pro pražskou burzu dobře. Během pár desítek minut obchodování se cena akcií měřená indexem PX zřítila o čtyři procenta. V době vrcholících prodejů kolem 14:00 ztrácel index PX bezmála pět.

Ztráty akcií některých předních společností, jako například Unipetrolu či Zentivy, převyšovaly i sedm procent.

Tuzemské akcie tak pokračovaly v trendu předchozích dní. Už ve středu index PX oslabil téměř o tři procenta na 1300,8 bodu, což byla nejnižší hodnota od druhé půlky loňského srpna. Nejvíce k propadu přispěly akcie firem ČEZ, Erste Bank, Orco a Zentiva.

Podle agentury Reuters se na nejnižší úroveň za letošní rok propadly i další evropské burzy. Škodí jim obavy, že růst úrokových sazeb v USA i v Evropě může uškodit globální ekonomice.

Rakouský index ATX byl níž o 3,8 procenta, ruské akcie o 3,7 procenta, maďarský trh o 2,5 procenta a německý index DAX 30 odepisoval 1,9 procenta.

Pokud bude negativní nálada na zahraničních trzích pokračovat, tuzemské akcie budou odolávat jen obtížně. „Budeme ve vleku zahraničí,“ řekl ČTK makléř firmy Fio Pavel Hadroušek. Letošní rok by podle něj mohl v krajním případě přinést investorům v Česku i ztráty.

Jen za poslední měsíc akcie v tuzemsku ztratily přes 17 procent.

Více o akciích a investicích najdete na akcie.idnes.cz