Pošťáci si polepší. Zaměstnanci podniku dostanou od dubna tisícovku navíc

  • 9
Česká pošta zvýší mzdy zaměstnancům od dubna v průměru o pět procent. Dostanou přidáno zhruba 1000 korun měsíčně. Nejvíce si polepší doručovatelé. Ve středu do uvedl šéf pošty Roman Knap.

Více si polepší pracovníci s nižšími příjmy, zejména listovní doručovatelé, kteří dostanou v průměru 1500 korun. Oznámil to ministr vnitra Jan Hamáček. Na zvýšení platů se vedení pošty dohodlo s odborovými organizacemi. Rozdíl v průměrné mzdě na poště a průměrem za celou ČR je podle ministra stále velký a je potřeba, aby se minimálně nezvyšoval.

Poštovní škatulata. Stovky poboček se přesunou, i do obchodních center

Podle generálního ředitele České pošty Romana Knapa poště jen loni na konci roku chybělo 500 doručovatelů. Růst platů má snížit jejich fluktuaci a pomoci podnik stabilizovat. Pošta zároveň od letoška zavádí dvourychlostní doručování, kdy část dopisů bude doručovat v delších lhůtách a za doručení do druhého dne si lidé připlatí. Tento systém ušetří zhruba 1300 z 8000 doručovatelů.

Česká pošta loni hospodařila se ztrátou v řádu několika set milionů korun, což je výrazně méně než předchozí miliardový propad. Důvodem bylo zvýšení výnosů z balíkových služeb nebo úspory nákladů. Podnik by se měl vrátit do zisku v roce 2022. 

,