Bývalé horníky chtějí regionální firmy

O 200 z 1112 horníků, kteří letos odejdou z uzavíraných dolů Tuchlovice a Schöller na Kladensku, už projevily zájem jiné firmy. Šest regionálních podniků chce zaměstnat hlavně elektrikáře a zámečníky, kteří jsou v regionu nedostatkovými profesemi.

"Jednáme i o přestěhování celých osádek důlních bagrů na Ostravsko. Tam jsou nyní zaměstnáváni zahraniční dělníci," sdělil ředitel kladenského úřadu práce Miloslav Tauber.

Další šanci Tauber spatřuje ve vzniku průmyslové zóny, která má vyrůst v blízkosti rušeného dolu Tuchlovice. "Lokalitu o rozloze 25 hektarů je možné v krátké době zainvestovat a nabídnout investorovi," řekl. Druhým projektem podle něj zůstává revitalizace průmyslové zóny v areálu Poldi Kladno, o níž se loni bezúspěšně snažilo město Kladno.

Řešit situaci propouštěných horníků chce pomoci i ministerstvo práce a sociálních věcí, které je schopno kdykoli uvolnit další zdroje na aktivní politiku zaměstnanosti.

Důvodem hromadného propouštění horníků se stalo přeřazení kladenských dolů do skupiny tzv. šachet plynujících. Báňský úřad tím reagoval na listopadový výbuch metanu v dole Schöller, který si vyžádal život čtyř horníků. Zpřísnění norem bezpečnosti by však znamenalo dodatečné investice a provoz šachet by se stal
nerentabilní. Představenstvo Českomoravských dolů proto v polovině ledna rozhodlo o ukončení těžby.