Bankám se dařilo, zisky jdou do miliard

  • 21
Pod výkazy zisků a ztrát trojlístku největších českých komerčních bank za loňský rok se objeví desetimístná čísla. Československá obchodní banka, Česká spořitelna i Komerční banka získaly sumy, které by Čech s průměrným platem vydělával přes deset tisíc let. Posledně jmenovaný peněžní ústav se přitom vrátil k černým číslům po třech letech ztrát.

Komerční banka loni podle mezinárodních účetních standardů vydělala 2,53 miliardy korun, zatímco o rok dříve vykázala ztrátu 19 milionů. Bilanční suma banky meziročně vzrostla ze 402,2 na 421,7 miliardy. Výsledky ještě musí schválit auditor.

Na hospodaření třetí největší obchodní banky v zemi se negativně podepsala tvorba opravných položek na tzv. CDO dluhopisy, což jsou cenné papíry zajištěné aktivy. "Tvorba těchto opravných položek odráží změny v úvěrových podmínkách na trzích podkladových aktiv, k nimž došlo od doby nákupu portfolia," zdůvodnila mluvčí banky Marie Růžičková. Opravné položky dosáhly téměř dvou miliard korun.

Dluhopisy za zhruba 17 miliard nakoupila banka především v posledním čtvrtletí roku 2000. Kromě opravných položek na CDO banka vytvořila rovněž rezervy na ztráty z úvěrů a investic ve výši 3,7 miliardy, což je meziročně o téměř šedesát procent méně.

"Nižší tvorba byla ovlivněna státní zárukou, kterou banka dostala ke konci roku 2000," dodala mluvčí.

Pozitivně se do loňské bilance Komerční banky promítl prodej podílů v České pojišťovně a České zbrojovce. Provozní zisk banky meziročně vzrostl o 6,6 procenta na 9,57 miliardy. Úroky a poplatky vynesly bance téměř 22 miliard korun.

Zisk ČSOB stagnoval
Zisk největší banky na českém trhu - ČSOB - loni prakticky stagnoval na úrovni roku 2000. Zatímco minulý rok banka dosáhla čistého zisku 4,088 podle českých účetních standardů, o rok dříve to bylo 4,01 miliardy.

Bilanční suma ČSOB meziročně stoupla z 545,16 na 586,68 miliardy korun. Vklady klientů se loni zvýšily téměř o padesát na 399,3 miliardy korun.

Také největší česká banka výrazně zvýšila své příjmy z úroků a poplatků, na kterých inkasovala přes patnáct miliard korun, zatímco předloni to bylo o více než dvě miliardy méně.

Spořitelna zatím čistý zisk nezveřejnila
Dvojka na trhu - Česká spořitelna - zatím počátkem února zveřejnila pouze své neauditované výsledky podle českých účetních standardů před zdaněním. Vyplývá z nich, že hrubý zisk banky stoupl meziročně z 295 milionů na 4,3 miliardy korun.

Spořitelně meziročně stoupl čistý výnos z úroků o 21 procent, především díky rostoucímu objemu primárních vkladů, se kterými pak banka výnosně operovala na finančních trzích. Vzrostly také příjmy z poplatků a provizí, a to o 29 procent na 6,1 miliardy. Konsolidované výsledky za loňský rok podle mezinárodních účetních standardů ČS zveřejní 22. března.

,