Logo společnosti Airbnb ve skleněné pyramidě v Louvru

Logo společnosti Airbnb ve skleněné pyramidě v Louvru | foto: Reuters

Airbnb ubytuje zdarma 20 tisíc afghánských uprchlíků, hostitelé, hlaste se

  • 63
Platforma Airbnb, která zprostředkovává krátkodobý pronájem, ubytuje 20 tisíc uprchlíků z Afghánistánu. Šéf společnosti Brian Chesky o tom v úterý informoval na Twitteru. Očekává, že hostitelé budou sami své domy nabízet k dispozici. Pobyty chce financovat ze zisků společnosti Airbnb, z dobročinného fondu i z vlastní kapsy.

Kolik to bude stát ani jak dlouho pobyty budou moct trvat, Chesky zatím nespecifikoval. Podle něj nicméně nabídka platí okamžitě, tedy od úterý. „Doufám, že to inspiruje další lídry byznysu, aby udělali totéž. Není čas ztrácet čas,“ uvedl šéf firmy.

„Desítky tisíc afgánských uprchlíků přesidlují. Tam, kde zakotví napoprvé, otevřou první kapitolu svých nových životů. Doufám, že těmto 20 tisícům uprchlíků poskytne komunita Airbnb bezpečné místo k odpočinku, možnost začít znovu i vřelé přivítání,“ cituje Cheskeho BBC.  Od chvíle, co do rukou islamistického hnutí Tálibán padlo hlavní město Kábul, prchají z Afghánistánu desetitisíce lidí.

Náklady na pobyty uprchlíků bude financovat Airbnb ze svých zisků, podnikatel Chesky z vlastní kapsy, ale i dárci prostřednictvím neziskové organizace Airbnb.org, kterou před pár lety firma založila.

Chesky zároveň požádal, aby ho kontaktovali hostitelé, kteří mají o ubytování uprchlíků zájem. „I když za tyto pobyty budeme platit my, nebyla by celá akce možná bez našich štědrých hostitelů,“ uvedl šéf Airbnb.

Krátkodobé pronájmy Airbnb se budou danit. Je to podnikání, rozhodl soud

Ze strany Airbnb nejde o první dobročinnou akci. Poprvé společnost zajistila pobyty zdarma pro Newyorčany, kteří přišli o bydlení po řádění hurikánu Sandy v roce 2012. Později firma pomáhala například po zemětřesení v Mexico City nebo po lesních požárech v Kalifornii a Austrálii.

Na nynějším programu spolupracuje s neziskovými organizacemi, například s Mezinárodním záchranným výborem. Do této chvíle Airbnb zafinancovalo dočasný pobyt tisíců uprchlíků přicházejících z Afghánistánu do USA. Během posledního víkendu ubytovali hostitelé pod hlavičkou Airbnb 165 migrantů v Kalifornii, Texasu, Ohiu a dalších amerických státech. 

,