Aerolinky Swiss jsou ve ztrátě a propouštějí

Švýcarské nové aerolinky Swiss, které nahradily zkrachovalý Swissair, se potýkají se ztrátovým hospodařením. Za třetí čtvrtletí skončil Swiss v mínusu 135 milionů švýcarských franků. V rámci úsporných opatření tak letecký park aerolinek zeštíhlí o osm letadel ze 130 a firma propustí asi 300 zaměstnanců z deseti tisíc.

Ve třetím čtvrtletí Swiss utržil 1,38 miliardy franků, což je podle vedení "méně než uspokojivé" - vzhledem k období prázdnin a dovolených je totiž tato část roku obvykle nejziskovější ze všech.

Aerolinie v současnosti obsluhují 126 destinací. Společnost zatím neupřesnila, jak se úsporná opatření dotknou jejího provozu.

Swiss by se chtěl dostat ze ztrát v příštím roce, v poslední době se ale začaly množit obavy, zda je schopen tento cíl naplnit bez propouštění a odprodeje některých letadel.

Swiss vznikla z dřívější regionální letecké společnosti Crossair a dvou třetin leteckého parku Swissair, která v říjnu 2001 kvůli vysokému zadlužení vyhlásila bankrot. Swiss má čtvrtý největší strojový park v Evropě po Lufthanse, Air France a British Airways.

,