RegioJet představil nové lokomotivy. Mají vozit osmnáctivozové vlaky. (16....

RegioJet představil nové lokomotivy. Mají vozit osmnáctivozové vlaky. (16. dubna 2018) | foto: Michal Šula, MAFRA

Vlakem na Ukrajinu či do Budapešti. RegioJet oznámil plány na příští léto

  • 8
Od příštího června plánuje RegioJet brněnského podnikatele Radima Jančury spustit nové noční spojení z Prahy na hranice Ukrajiny. Linku do rakouské Vídně pak společnost plánuje protáhnout až do maďarské Budapešti. Tam by měly zajíždět dva ze čtyř párů žlutých vlaků, které v současnosti obsluhují trať do rakouské metropole.

„Ukrajina je pro RegioJet přepravně velmi zajímavý trh a zájem o ni vzrostl po zavedení bezvízového styku mezi EU a Ukrajinou v loňském roce. Vidíme rostoucí zájem jak na straně obyvatel Ukrajiny cestovat do Česka a dalších zemí EU – nejen za prací, ale i za turistikou nebo studiem. Stejně tak roste zájem českých turistů o cesty na Ukrajinu,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. 

Z celkových více než sedmi set kilometrů ujedou žluté vlaky na území Ukrajiny jen osm kilometrů. Spoje jedoucí přes Ostravu, polský Krakov nebo Jaroslav musí skončit v pohraniční stanici Mostyska II., dále už je totiž nepustí rozdílný rozchod kolejí. 

RegioJet už nyní provozuje autobusová spojení do Užhorodu a Mukačeva, která navazují na žluté vlaky končící ve slovenských Košicích. U Mostysce budou cestující z vlaku přestupovat do autobusů mířících  ve směru Lvov a do dalších oblastí Ukrajiny, předpokládá dopravce.