ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Jeden lístek vládne všem. K jednotné jízdence se připojí i komerční linky

  • 26
Jednotná jízdenka platící na tuzemské železnici se po půl roce ostrého provozu rozšíří. Od července se do systému, ve kterém nemusí cestující hledět na to, se kterým z konkurenčních dopravců pojede, zapojí i komerční linky Českých drah a RegioJetu na trasách z Prahy do Ostravy a do Brna.

Zapojení dopravců do státem organizované jednotné jízdenky platí od změny jízdního řádu loni v prosinci. Doposud ale bylo povinné jen u těch linek, které objednává a zároveň na nich provoz doplácí stát nebo jednotlivé kraje. 

„Deset let možná patnáct se mluvilo, že se sjednotí systém v rámci jednotné jízdenky pro všechny dopravce. Přestože zapojení takzvaných komerčních dopravců není povinné, jsme rádi, že se do systému hlásí. Výrazně se tím rozšiřuje možnost cestovat s OneTicket po celé železniční síti Česka,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček. Jednotné jízdné tak pokrývá 99 procent tuzemské železnice.

V systému tak nyní chybí trasy soukromého dopravce Leo Express, nebo trasy žlutých vlaků do dovolenkových destinací a nebo část linky z Moskvy do francouzského letoviska Nice, provozované Českými drahami. 

Během půl roku fungování se prodalo na 350 tisíc těchto jízdenek. Jednotlivé doklady nejsou omezeny konkrétními dopravci, vystavují se na den a na určitou trasu. Zároveň ale existují i časové doklady, nebo časové doklady omezené na jednotlivou železniční linku. 

Od začátku června je možné prostřednictvím e-shopu nebo aplikace OneTicket pořídit místenky na vlacích Českých drah, RegioJetu nebo společnosti GW TRain Regio. Toto do nedávna fungovalo jen u vlaků, kde byla rezervace místa povinná. 

Kromě oficiálních elektronických prodejních kanálů OneTicket je možné jednotné jízdné nakupovat v pokladnách jednotlivých dopravců, ve vlacích, nebo na eshopu Českých drah. „O zapojení eshopů dalších dopravců nebo vyhledávačů tipu idosu se zatím jedná,“ uvedl Tomáš Tichý, IT ředitel státního podniku Cendis, který pro stát jednotnou jízdenku provozuje.