VIDEO: RegioJet představil nové lokomotivy, mají vozit osmnáctivozové vlaky

  • 132
Soukromý železniční dopravce RegioJet ve středu veřejnosti představil nejnovější přírůstek do flotily. Dvě lokomotivy Traxx od kanadského výrobce Bombardier společnost nasadila do provozu na trasách z Prahy do Ostravy a do Jablůnkovského Návsí. Lokomotivy stavěné na rychlost do 160 kilometrů chce používat na mezistátních linkách na Slovensko a do Rakouska.

Celkem má společnost objednané čtyři tyto lokomotivy, které spolu s Vectrony od Siemensu tvoří nejmodernější hnací vozidla, která společnost patřící Radimu Jančurovi, provozuje. Zatímco Siemensy má v dlouhodobém pronájmu, čtveřici lokomotiv Traxx pořizuje přímo do svého vlastnictví.

Kromě těchto moderních vozidel vozí žluté vlaky ještě devět lokomotiv řady 163, které plzeňská Škodovka vyrobila na začátku devadesátých let a které jsou lidově nazývány Peršingy. Na nejvytíženějších trasách by je měly nahrazovat uvedené novější lokomotivy.

 „Plánujeme výhledově až osmnáctivozové soupravy na nočních spojích do Košic. Tyto vlaky v současnosti vozí Siemensy, budou je ale nově táhnout i Traxxy,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. Škodovácké Peršinky mají normou stanovený limit 13 vozů. U Vectronů a Traxxů je možné nasazení na patnácti i osmnáctivozové soupravy, dodal.

Kromě zmíněných strojů provozuje RegioJet ještě několik kusů posunovacích lokomotiv, na Slovensku pak 11 nízkopodlažních souprav Talent a Desiro a čtyři motorové jednotky řady 628. S těmi se cestující mohou setkat i na českých kolejích například u společnosti Arriva, která jimi provozuje vlaky z Prahy do Benešova.

Lokomotivy Traxx nejsou jediná drážní vozidla, která společnost nyní přejímá od výrobců. Do Česka dorazily také již další dva nové vozy Astra s velkoprostorovým uspořádáním a s obrazovkami v každé ze sedaček. Těchto moderních vozů převezme RegioJet v letošním roce celkem 16 a během následujících týdnů je začne postupně nasazovat do provozu, uvedla v tiskové zprávě společnost.

Ta na svých dálkových spojeních přepravila během prvního letošního čtvrtletí 1,25 milionu cestujících, což ve srovnání s loňským prvním kvartálem znamená zvýšení o 280 tisíc přepravených pasažérů. Společnost tento nárůst spojuje především se vstupem na novou trasu Praha – Vídeň a posílení o spojení mezi Prahou a Brnem.