(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: LEO Express

Flixbus začne v Německu jezdit i s vlaky, bude spolupracovat s Leo Express

  • 0
Flixbus v Německu startuje provoz vlaků, zelené vlaky zahájí provoz 24. března nejprve na trase mezi Kolínem a Hamburkem. V polovině dubna pak přibude druhé spojení mezi Berlínem a Stuttgartem, provozované společností Locomore, uvedl deník Welt. Ne této lince spolupracuje Flixbus s českým dopravcem Leo Express.

O vstupu doposud výhradně autobusového dopravce na železniční trh se spekulovalo dlouho, nyní je to skutečností. Flixtrain nejdříve začne jezdit pětkrát týdně mezi Hamburkem a Kolínem nad Rýnem. Kromě cílových stanic soupravy ještě zastaví  v Düseldorfu, Diusburgu, Gelsenkirchenu, Münsteru a Osnabrücku.

Provoz linky z Hamburku do Kolína Flixtrain převzal po  KHX - Hamburk- Köln-Express. Vlaky na této trase bude mít na starosti firma BTE Bahntouristik Express.

Jančura versus Flixbus. Autobusová válka může zvednout cenu jízdenek

Na lince z Berlína do Stuttgartu, kterou Flixtrain spustí ve druhé polovině dubna, bude spolupracovat s Leo Expressem. Český dopravce dostane na starosti provoz linky, Flixbus se postará o marketing a prodej jízdenek. Obě společnosti už spolupracují a to od doby, kdy český dopravce převzal ztrátovou společnost Locomore.

Flixbus se zatím soustředí na německý železniční trh, nicméně přemýšlí také o rozšíření nabídky o dálkové vlakové spoje. „Přeshraniční provoz je komplikovaný kvůli rozdílným systémům. Tam sázíme na autobus,“ řekl šéf Flixbusu André Schwämmlein.

FlixBus zahájil provoz v Německu v roce 2013 po deregulaci trhu dálkové dopravy. Vedle Německa působí prostřednictvím partnerských dopravců ve 26 evropských zemích včetně České republiky. Denně provozuje spoje do 1 400 destinací. V Česku působí od roku 2014. 

,