První vlak RegioJetu dorazil z Česka do Chorvatska

První vlak RegioJetu dorazil z Česka do Chorvatska | foto: RegioJet

Do Chorvatska už jen autobusem. RegioJet vlaky na Jadran letos nevypraví

  • 109
Během letních prázdnin bude spojení Prahy s Chorvatskem provozovat RegioJet každý den a v červnu a v září pak třikrát v týdnu. Týkat se to bude ale jen žlutých autobusů. Spojení vlakem, které tuzemský soukromý dopravce zavedl v covidovém období a které minimálně v prvních letech neměly nouzi o cestující, letos nevyjedou.

Autobusové linky budou směřovat do měst Zadar, Sukošan, Biograd na Moru, Pakoštane, Vodice, Šibenik, Primošten, Trogir nebo Split. Cena za jednosměrnou jízdenku z Prahy do Splitu startuje na 999 korunách, uvedla v tiskové zprávě brněnská společnost patřící Radimu Jančurovi. Z výčtu ale tentokráte vypadla zmínka o vlacích.

„Vlak do Chorvatska letos jezdit nebude. Tato linka je jednou z nejdelších v Evropě, projíždí mnoha státy a díky výlukám nesla rizika zpoždění. Proto jsme se rozhodli přesměrovat kapacitu vlaků na jiné spojení, konkrétně z Prahy na Ukrajinu,“ uvedla mluvčí dopravce Alexandra Janoušek Kostřicová.

Vlakem do Chorvatska. Neřešte svačiny na cestu a probuďte se odpočinutí přímo u moře

Spuštění vlakového spojení z Prahy do chorvatské Rijeky nalákalo řadu lidí především na nízkou cenu, která mohla konkurovat autobusové dopravě. Základní jízdenka v sadačkovém kupé tehdy začínala na 590 korunách. Po řadě let se tak opět vlaky staly regulérním prostředkem, který Češi pro cestu k moři volili ve větších počtech. Reagovaly na to i cestovní kanceláře, které vlakovou dopravu zahrnuly do nabídky zájezdů.

Negativně ale byla hodnocena právě zpoždění, která v řadě případů vedla k nutnosti vlak ukončit na trase předčasně a cestující zbytek trasy dovézt právě autobusem.

Po úspěchu s linkou do Chorvatska měl RegioJet s dálkovými linkami velké plány. V první řadě šlo o přípravu spojení mezi Prahou a Bruselem. Dalším plánem, který ale nakonec nevedl k otevření linky, bylo zavedení spoje z Česka do lyžařských areálů v Alpách.