Tramvaj Škoda 14T s vnějším designem Porsche

Tramvaj Škoda 14T s vnějším designem Porsche | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

V Torontu by mohly jezdit tramvaje škodovky

  • 17
V ulicích největšího kanadského města by se mohly prohánět tramvaje firmy Škoda Transportation. Škodovka uzavřela s firmou Inekon Group dohodu o budoucí spolupráci. Společně chtějí získat obří zakázku v hodnotě 12 miliard korun na obměnu vozového parku Toronta.

"Toronto plánuje v první etapě nákup 204 tramvají. Do budoucna se potom hovoří i o opci na dodávku dalších přibližně 400 vozidel," uvedl generální ředitel firmy Škoda Transportation Tomáš Krsek.

Inekon Group a Škoda Transportation uzavřely kvůli zakázce dohodu o budoucí spolupráci, a dokonce odložily své obchodní spory, které mají od roku 2002. Mají teď společný cíl - získat zakázku za 12 miliard korun.

"Budeme spolupracovat na získání zakázky v Torontu, které plánuje celkovou obnovu vozového parku. Naše společné šance prosadit se v Kanadě se výrazně zvyšují díky sdílení výrobního know-how, zkušeností a kontaktů,“ dodal Krsek.

Toronto má jiný kolejový systém
Ředitel Inekon Group Josef Hušek nicméně podotýká, že půjde o náročný technický projekt. Zastaralý kolejový systém v Torontu má zatáčky o polovičním poloměru oproti evropským standardům.

"Budeme se muset také vyrovnat s velkými teplotními rozdíly v průběhu kalendářního roku a náročnými stoupáními v rámci města,“ vysvětlil Hušek.

Škoda Transportation už letos v květnu uzavřela zakázku na dodání 20 tramvají do lotyšské Rigy. Hodnota tohoto obchodu byla 1,3 miliardy korun. - více čtěte Škoda dodá do Rigy tramvaje