VIDEO: V Česku se představil první tryskáč od Hondy

  • 32
Japonská společnost Honda známá především jako výrobce automobilů a motocyklů ve čtvrtek na letišti ve Vodochodech poprvé představila privátní tryskáč Honda Aircraft Ha-420. Sedmimístný letoun bude mít trvalou základnu na pražské Ruzyni, kde bude movitější klientele k dispozici pro soukromé lety.

Katalogová cena letounu s netradičně umístěnými motory začíná na 4,85 milionech dolarů (zhruba 107 milionů korun). S kompletní výbavou se cena tohoto stroje může zvýšit o dalších 600 tisíc dolarů. Ročně Honda Aircraft Company vyrobí 50 letadel tohoto typu.

Motory jsou umístěné nad křídly. Do kabiny se od nich nepřenáší vibrace a jde o tišší letadlo, než kdyby byly motory umístěné na trupu, jak je to u obdobných letounů běžné, uvedl kapitán Michal Dimmer ze společnosti Aeropartner. Další výhodou je menší odpor vzduchu a s tím související delší dolet, zhruba 2 500 kilometrů.

Do Česka přiletěl stroj z výrobního závodu ve Spojených státech s pěticí mezipřistání. Přelet mezi ruzyňským letištěm a Vodochody trval necelých patnáct minut. 

Cena pronájmu začíná na 2 200 eurech za hodinu (necelých 57 tisíc korun). K tomu je ale ještě potřeba připočíst letištní poplatky, uvedl ředitel společnosti Aeropartner Richard Santus. To je podobná cena jako u jiných privátních tryskáčů.

Jde sice o úspornější letadlo, do ceny se ale promítá, že je to nový model, který se na trh dostal teprve v roce 2016 ve Spojených státech. V Evropě se objevil s několikaměsíčním zpožděním, v současnosti zde létají čtyři. První dva jsou bázovány ve Francii a v Německu, nyní přibyl český zástupce společně s dalším strojem, který bude létat z Polska.

Celkem Aeropartner na Letišti Václava Havla provozuje devět tryskových letadel pro různé majitele. Většinu flotily tvoří stroje Cessna Citation.