Boeing 737 společnosti Travel Service

Boeing 737 společnosti Travel Service | foto: Profimedia.cz

Letadlo Travel Service nezvládlo přistání. V Pardubicích skončilo mimo ranvej

  • 192
Horké chvilky zažili cestující na palubě Boeingu 737 směřujícího z bulharského Burgasu do Česka. Na letišti v Pardubicích pilot nezvládl přistávací manévr a letoun skončil mimo ranvej. Žádný ze 191 cestujících nebyl zraněn.

Incident se odehrál kolem páté hodiny odpoledne. Na palubě letadla cestovalo 191 lidí, z toho tři děti. Stroj skončil asi 300 metrů od přistávací plochy.

Jednou z možných a nejpravděpodobnějších příčin nepovedeného přistání je zřejmě stav přistávací plochy. "Na ploše bylo v době přistání velké množství vody. Pravděpodobně došlo k aquaplaningu," uvedla pro iDNES.cz mluvčí společnosti Travel Service Vlaďka Dufková.

Při aquaplaningu má pneumatika kvůli vrstvě vody zahlcený vzorek. V podstatě se nedotýká silnice, ale nahromaděného vodního klínu a letoun nebo vozidlo se tudíž stává zcela neovladatelným.

Při nepovedeném manévru se žádnému z cestujících nic nestalo. "Všichni cestujících následně vystoupili z letadla a byli dopraveni do prostor letištní haly," uvedla Dufková.

Letounem měla z Pardubic do Burgasu na dovolenou v 18:20 odletět další skupina turistů. Ti budou autobusem převezeni do Prahy, kde je pro ně již připravené letadlo. Odletět by měli podle Dufkové po 21:00.

Událost bude předmětem vyšetřování a bude se jí zabývat Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Pardubickým letištěm v první polovině letošního roku prošlo téměř 86 900 pasažérů. Proti stejnému období předchozího roku jde o více než stoprocentní nárůst počtu cestujících. Letiště získalo více pravidelných linek i charterových letů, například z Ruska. Čeští turisté si v poslední době zvykli na nabídku odletů cestovních kanceláří z Pardubic a využívají ji obyvatelé Pardubického a Královéhradeckého kraje, Vysočiny i z dalších regionů, kteří to mají do krajského města blíž než třeba do Prahy.