SkyEurope zavádí poplatky za zavazadla.

SkyEurope zavádí poplatky za zavazadla. | foto: Jan Záleský, iDNES.cz

SkyEurope zdražují, za kufr chtějí téměř čtyři sta korun

  • 30
Cestování se zavazadly s nízkonákladovou společností SkyEurope značně podraží. Aerolinky od dnešního dne zavádí poplatek za zavazadla. Let s jedním kufrem tam i zpět se prodraží o téměř osm set korun. Firma navíc zvýšila poplatky za platbu kreditní kartou o dvacet korun za každý úsek.

"Poplatky za zavazadlo se pomalu stávají v leteckém průmyslu standardem. Je to služba navíc," vysvětlil MF DNES šéf SkyEurope Jason Bitter.

Podobný poplatek zavedl už dříve například Ryanair nebo easyJet. U Ryanairu se navíc platí i za odbavení na let.

SkyEurope si za každé odbavené zavazadlo bude účtovat 128 korun při platbě předem přes internet, dvojnásobek pak bude stát batožina při rezervaci přes telefonní centrum a třikrát tolik zaplatí lidé až při odbavení. "Je to i zdroj zvýšení příjmů," připouští Bitter.

Nepříjemná novinka se týká jen cestujících, kteří si rezervují lety od dnešního dne. Pokud jste si koupili letenky již dříve, poplatek se vás netýká.

Aerolinky poplatky za zavazadla vysvětlují tím, že lidé letící bez kufrů doplácí peníze na ostatní cestující. Nakládání se zavazadly na letišti je finančně poměrně nákladné a přesahuje i stokorunu.