Škoda 109 E

Škoda 109 E | foto: Škoda Transportation

Škoda žaluje České dráhy. Za zpožděné lokomotivy prý neplatí

  • 32
Spor mezi Českými drahami a společností Škoda Transportation o nové lokomotivy řady 380 přiostřil. Plzeňský výrobce, který stále nemá potřebná povolení pro provoz lokomotiv, zažaloval České dráhy o 216 milionů korun. Dráhy připravují žalobu na téměř trojnásobnou sumu.

Informaci o žalobě zveřejnily České dráhy ve své pololetní zprávě o hospodaření. Škoda se domáhá zaplacení dosud údajně neuhrazené části kupní ceny včetně úroků. Dráhy argumentují, že jde o částku, kterou si započetly jako smluvní pokutu za zpoždění v téměř shodné výši.

Škoda už podala žalobu k Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře. Dráhy soudu sdělily, že žalobní nároky Škody neuznávají.

Obě strany se nechtějí veřejně ke sporu příliš vyjadřovat. "Nebudeme situaci komentovat, dokud nedojde v arbitráži k rozhodnutí," řekl Filip Snášel z tiskového oddělení Škody.

Dráhy už dříve uvedly, že samy chystají žalobu za zpožděné lokomotivy. Už na jaře oznámily, že zvažují vymáhání částky ve výši 734 milionů. Jde o součet smluvních pokut a vzniklých vícenákladů, například pronájmu lokomotiv od rakouských drah. "Podání žaloby je jednou z možných variant, která dosud v předmětném sporu nebyla využita. Nicméně otázky strategie vedení daného sporu nebudou České dráhy zveřejňovat," řekl mluvčí drah Radek Joklík.

Škoda měla lokomotivy dodat původně už v roce 2009. Během vývoje se ale změnily normy a firma musela stroje vyvíjet prakticky celé znovu. Schvalování lokomotivy nabírá další zpoždění, zatím naposledy kvůli problémům s tlumiči při dvousetkilometrové rychlosti. Podle smlouvy měly získat lokomotivy všechna potřebná povolení do konce roku 2009. Většina z kontraktu za 2,7 miliardy korun už byla zaplacena na zálohách. Smlouvu uzavřelo bývalé vedení drah v roce 2005.