Ryanair nevyplácel v roce 2010 kompenzace za stravu a ubytování. Ilustrační snímek

Ryanair nevyplácel v roce 2010 kompenzace za stravu a ubytování. Ilustrační snímek | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Ryanair prohrává soud s Irkou, která si po výbuchu sopky platila hotel

  • 60
Nízkonákladové aerolinky Ryanair zřejmě budou muset odškodnit klientku, která se před lety kvůli výbuchu sopky na Islandu nemohla vrátit do Irska a během několika dní vydala za ubytování, dopravu a stravu 1 130 eur. O tom, že náklady měly hradit aerolinky, rozhodl generální advokát Evropského soudního dvora.

Spor irské klientky Denise McDonaghové ještě není definitivně u konce, velmi pravděpodobně ale aerolinky prohrají. Evropský soudní dvůr dává rozhodnutí generálního advokáta za pravdu v 80 procentech případů. O případu informoval list The Guardian.

McDonaghová se nemohla mezi 15. a 23. dubnem roku 2010 vrátit do Irska z portugalského města Faro, protože v té době byla většina nebe nad Evropou kvůli popelu z vybuchlé sopky na Islandu uzavřena. Žena Ryanair po svém návratu žalovala o škodu 1 130 eur (nyní téměř 28 tisíc Kč) vzniklou tím, že si sama musela několik dní v cizině platit stravu, ubytování a dopravu.

Rozhodnutí Evropského soudního dvora proti Ryanairu bude zřejmě dalším potvrzením toho, že aerolinky a cestovky mají v případě mimořádných událostí povinnost kompenzovat svým klientům mimořádné výdaje a že výbuch vulkánu není výjimkou.

"Dle očekávání generální advokát zaujal stanovisko, že erupce vulkánu spadá do rámce 'mimořádných okolností' a nejde až za něj," uvedl právník Evropského spotřebitelského centra Jan Pithart.

Spor se naopak nevedl o kompenzaci za zrušený let. Na tu klienti v případech, že za zrušení dovolené nebo letu nemůže poskytovatel, nárok nemají. Nicméně mohou si let bezplatně přebukovat na jiný termín.

Stejný názor jako Evropský soudní dvůr už dříve vyjádřila i Evropská komise. Řada cestovních kanceláří a aerolinek v době, kdy nebylo jasné, kdo má pravdu, raději klientům náhradní servis zajistila. Někteří však sázeli na to, že se jich povinnost netýká.