Boeing 787-9 Dreamliner při přistání v Sydney po nejdelším přímém letu v historii. (15. listopadu 2019) | foto: AP

Nejdelší přímý let v historii. Boeing doletěl z Londýna do Sydney

  • 33
Letecká společnost Qantas uskutečnila 19 hodin a 19 minut trvající let z Londýna do Sydney bez mezipřistání. Jde o nejdelší přímý let s pasažéry realizovaný komerční aerolinkou co do vzdálenosti i času ve vzduchu. Na palubě Boeingu 787-9 Dreamliner bylo jen 52 lidí, z toho šest členů posádky.

Stroj přistál na letišti největšího australského města v pátek kolem poledne místního času po testovacím letu dlouhém 17 750 kilometrů, při kterém spotřeboval asi 100 tun paliva. Na trase má pravidelná linka fungovat od roku 2022.

Let s označením QF7879 na své cestě překonal Německo, Polsko, Bělorusko, Rusko, Kazachstán, Čínu a zamířil na jih přes Filipíny a Indonésii až do Austrálie. Pasažéři dvakrát viděli východ slunce.

Páteční let byl teprve druhý v historii, který zvládl na jeden zátah trasu mezi Londýnem a Sydney. Premiéru obstaral v roce 1989 Boeing 747-400, rovněž společnosti Qantas.

Na letiště v australském Sydney také letos na konci října dosedl boeing aerolinek Qantas, který odstartoval z New Yorku. Cestu dlouhou přes 16 000 kilometrů překonal za 19 a čtvrt hodiny. Úspěšně se tak stal nejdelším přímým letem s pasažéry na světě, rekord byl však nyní překonán.

Cílem obou letů bylo otestovat dopad dlouhých linek na lidský organismus pro budoucí plánované spoje.

Na palubě se kromě posádky nacházeli hlavně pozvaní zaměstnanci společnosti Qantas. Jak uvedla CNN, pasažérům se sledoval spánkový režim, pohyb, konzumace jídla i možnosti stravování a zábavy v letadle. Shromážděná data teď vyhodnotí Univerzita v Sydney. Přestože po technické stránce podobným linkám už v podstatě nic nebrání, otázkou právě zůstává, jak se s cestou vyrovná lidské tělo. 

„Letět nonstop z východního pobřeží Austrálie do Londýna a New Yorku je skutečně poslední hranicí letectví,“ řekl pro CNN ředitel aerolinky Qantas Alan Joyce.

Nejdelší pravidelné komerční lety nabízí v současnosti společnost Singapore Airlines mezi Singapurem a Newarkem na východním pobřeží USA. Let trvá 18 a půl hodiny.

,