Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Adamec, MAFRA

Pumpaři neuspěli se stížností, že Shell v krajích prodává moc levně

  • 217
Zástupci čerpacích stanic prohráli své tažení proti cenové politice sítě Shell, která několik měsíců bojuje v regionech s konkurencí Tank Ono nízkými cenami benzinu a nafty. Antimonopolní úřad se zastal Shellu. Nemá prý na trhu dominantní postavení a navíc z levného benzinu a nafty těží řidiči.

Podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podalo Společenství čerpacích stanic na začátku srpna. V té době Shell na desítkách pump v krajích prodával benzin za 34,90 Kč a naftu o korunu levněji (čtěte Shell nás ničí, stěžují si pumpaři).

Pumpaři si stěžovali, že ceny jsou dvě koruny pod republikovým průměrem, což ničí malé lokální benzinky. Obrátili se proto na antimonopolní úřad, který je však nepodržel.

"Síť Shell s vysokou pravděpodobností nedosahuje dominantního postavení a nevztahují se tak na ni zvýšené povinnosti dominanta, jak vyplývají ze soutěžních předpisů. V daném případě nadto z popsaného jednání značně profituje koncový spotřebitel," shodil stížnost ze stolu předseda úřadu Petr Rafaj.

K dalšímu podezření pumpařů, že Tank Ono nakupuje pohonné hmoty od výrobců, kteří je řádně nedaní, se vyjadřovat nechtěl, protože to prý úřadu nepřísluší. "Podavatel se může obrátit na příslušného správce daně, má-li konkrétní podezření o daňovém deliktu," dodal. Oficiální stanovisko úřad nezveřejnil, protože o případu formálně nerozhodoval. O reakci úřadu na stížnost pumpařů první informovaly Hospodářské noviny.

Pumpaři se nevzdávají

Předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček nyní iDNES.cz sdělil, že Shell s cenovou politikou dál pokračuje asi na dvaceti regionálních pumpách. Zástupci benzinek podle něj svůj boj proti levným pohonným hmotám nevzdají. "Budeme na to ještě reagovat," řekl, ale zatím neví jak. "Je to na konzultaci s právníky," dodal.

Ceny benzinu a nafty snížil Shell v některých regionech na úroveň cen Tank Ona  už v dubnu. Přinutilo to zlevnit další místní prodejce v okolí Teplic, Tábora, Jindřichova Hradce, Plzně, Mělníka, Ústí nad Labem, Jičína nebo Chebu. Ceny následně snížily i čerpací stanice Lukoil, Agip, Benzina nebo OMV. Menší lokální podnikatelé ale naříkali, že si nízké marže nemohou kompenzovat tak jako ony z vyšších zisků na dálnicích.

"Je to boj Tank Ona se Shell. Já ani nenakoupím, za kolik oni prodávají. Teď poslouchám, jací jsme vydřiduši. Klienti nakoupí za stovku a jezdí natankovat do Mělníka. Jsme z toho docela špatní," svěřil se dříve František Pakandl, majitel rodinné pumpy na Mělnicku. Před začátkem cenové války měl prý marži 1,80 koruny na litr benzinu, na začátku srpna to bylo 90 haléřů.