Islandská sopka zkomplikovala dopravu po celé Evropě

Islandská sopka zkomplikovala dopravu po celé Evropě | foto: AP

První pokuta kvůli islandské sopce: Ryanair zaplatí rekordní tři miliony eur

  • 132
První aerolinka musí platit za to, že se řádně nepostarala kvůli uzavření letového prostoru nad Evropou o své pasažéry. Italský úřad civilního letectví ENAC ztrestal největší evropskou nízkonákladovou aerolinku Ryanair rekordní pokutou ve výši tří milionů eur (zhruba 75 milionů korun).

Podle ENAC porušil Ryanair evropské nařízení o právech pasažérů nejméně ve 178 případech, především na římském letišti Ciampino. ENAC tvrdí, že firma se o pasažéry ze zrušených letů vůbec nepostarala a cestujícím museli pomáhat zaměstnanci letiště.

"Většina jiných aerolinek poskytla cestujícím adekvátní pomoc," uvedl ENAC ve svém dnešním prohlášení. Ryanair podle EBAC neposkytkl občerstvení či ubytování. To ale po celé Evropě nedělala většina aerolinek.

Ryanair podle BBC označil pokutu za totální nesmysl. Firma původně odmítala vyplácet jakékoliv kompenzace a chtěla platit jen cenu letenek, nakonec ale sama uznala, že musí evropské nařízení dodržet a začala vyplácet například i náklady na hotel či cestu po zemi.

Trest může mít i jiné pozadí: irský dopravce dlouhodobě italský ENAC kritizuje. Loni dokonce Ryanair vyhrožoval, že se kvůli ENAC stáhne z Itálie. Zpráva o pokutě přichází v době, kdy dopravci sčítají přímé ztráty ze zastavení letů i propad v tržbách způsobený nižší poptávkou po létání kvůli obavám z dalších uzavírek vzdušného prostoru.

Islandský vulkán zatím může dál ovlivnit lety nad Evropou, Velká Británie už zvažuje uzavření nebe od neděle do úterý.