Aerolinky American Airlines | foto: AP

Amerického stevarda pokousal pes. Pět stehů místo emocionální podpory

  • 26
Pes označený jako zvíře poskytující emocionální podporu pokousal stevarda na palubě letu American Airlines. Asociace stevardů tvrdí, že přepravování zvířat potřebuje v USA přísnější regulaci. Pravidla aerolinek pro přepravu zvířat se čím dál více mění, pořád to podle ní nestačí.

Incident se odehrál na palubě letu 3506 z Dallasu do Greensboro v Severní Karolíně, informuje CNN. V následku pokousání má stevard na levé ruce pět stehů. Pes podle informací listu USA Today nenesl žádné následky.

„To, co se stalo na palubě letu American Airlines je naprosto nepřijatelné a neomluvitelné,“ uvedla americká Asociace stevardů v prohlášení. „Ministerstvo dopravy musí zakročit. Jde především o bezpečí a zdraví pasažérů a posádky,“ dodala. 

Aerolinky v poslední době mění pravidla – například u American Airlines od března smí jako zvířata poskytující emocionální podporu na palubu pouze psi a kočky. Centrálně však žádná regulace neprobíhá.

Stačí potvrzení z internetu

Jak dostat zvíře do letadla? Stačí tvrdit, že poskytuje emocionální podporu

Majitel tak může jako zvíře pro emocionální podporu označovat jakékoliv zvíře, a dožadovat se, aby ho aerolinie vzaly na palubu. Lidé toho často zneužívají (více zde). Certifikát o tom, že je domácí mazlíček zvířetem pro emocionální podporu, se na internetu dá sehnat za několik desítek dolarů. U domácích mazlíčků ale není jasné, zda v uzavřeném prostoru, nebudou dělat potíže.

Aerolinky v USA navíc musí zvířata pro emocionální podporu přepravovat bezplatně. Nejčastěji to bývají psi a kočky, méně často prasata či poníci. Americké aerolinie se však podle USA Today setkávají i s veverkami či pávy.  

V rámci Evropské unie podobná legislativa neplatí. „Nicméně toto ustanovení se vztahuje i na evropské dopravce provozující letecké spoje do Spojených států a zpět,“ doplnil pro iDNES.cz loni v září Daniel Šabík, tiskový mluvčí Českých aerolinií.

18. července 2019