V minulých týdnech uvedla česká letecká společnost Smartwings, že potřebuje pomoc od státu, a to formou půjčky nebo garance za komerční úvěr.

V minulých týdnech uvedla česká letecká společnost Smartwings, že potřebuje pomoc od státu, a to formou půjčky nebo garance za komerční úvěr. | foto: Petr Topič, MAFRA

Pomozte české letecké přepravě, žádá asociace vládu

  • 25
Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) ve středu vyzvalo českou vládu k finanční podpoře odvětví letecké přepravy. Ve své tiskové zprávě mimo jiné varovalo, že negativní dopady koronavirové krize na toto odvětví v České republice ohrožují desetitisíce pracovních míst.

„Česká ekonomika potřebuje silnou leteckou konektivitu a zdravé odvětví letecké přepravy,“ uvedl regionální viceprezident IATA pro Evropu Rafael Schvartzman. „Vláda podnikla určité kroky na pomoc aerolinkám, naléhavě však potřebujeme další podporu,“ dodal.

V minulých týdnech uvedla česká letecká společnost Smartwings, že potřebuje pomoc od státu, a to formou půjčky nebo garance za komerční úvěr.

IATA odhaduje, že tržby vytvářené aerolinkami na českém trhu v letošním roce kvůli koronaviru klesnou o 1,2 miliardy dolarů (zhruba 28 miliard Kč) a že počet cestujících se oproti loňskému roku sníží o 54 procent. V důsledku toho je podle sdružení v České republice v ohrožení téměř 30 000 pracovních míst a hrubý domácí produkt v hodnotě 1,1 miliardy dolarů generovaný leteckou přepravou.

„Toto je nejnebezpečnější chvíle pro aerolinky v České republice,“ uvedl Schvartzman. „Nyní je zapotřebí vládní podpora, aby zajistila, že Česká republika bude mít životaschopné odvětví letecké přepravy, které půjde v čele hospodářské oživení,“ dodal.

Zástupci vlády včetně premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka  v uplynulých týdnech připustili možnost pomoci společnosti Smartwings, podle nich jde o strategický podnik. Ministryně financí Alena Schillerová ovšem v neděli uvedla, že státní záruku pro dopravce nepodporuje. Případnou pomoc státu kritizovala i opozice nebo odbory, podle kterých o strategickou firmu nejde.

,