ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Vlček František, MAFRA

Dálkové lety podražily, letenky do sousedních zemí jsou naopak levnější

  • 16
Podle dat společnosti Kiwi.com došlo v rámci cest dálkovými lety k výraznému nárůstu cen letenek z Česka, a to ve srovnání letošního roku s rokem 2019. Největší pokles cen naopak zaznamenaly lety do sousedních zemí, jako je Slovensko a Polsko.

„Zdražení letenek pravděpodobně souvisí s výrazným snížením kapacit, ke kterému se některé letecké společnosti uchýlily v důsledku pandemie. V případě nízkonákladových společností a letů na krátké a středně dlouhé vzdálenosti došlo k pozastavení některých přímých linek bez alternativních spojů, což se může projevit v podobě dramatického nárůstu cen,“ říká Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka Customer Experience v Kiwi.com.

Ceny letenek:

  • z Prahy do turecké Ankary vzrostly o více než 300 procent
  • lety do egyptské Marsa Alam vzrostly o 160 procent
  • do Mexico City o 68 procent
  • do Dubaje (SAE) o 36 procent
  • do Malé (Maledivy) o 12 procent

Zdroj: Kiwi.com

Někteří nízkonákladoví přepravci naopak proto, aby uspokojili poptávku cestujících, navýšili kapacity v rámci evropských letů. Tím naopak došlo k výraznému propadu cen letenek do mnoha evropských destinací.

Největší propad cen letenek v letošním roce v porovnání s rokem 2019 nastal u letů z České republiky na Slovensko. Například ceny letenek z Prahy do Košic se propadly o 74 procent. Lety do sousedního Polska také zlevnily, z Prahy do Varšavy došlo k cenovému poklesu o 86 procent a z Prahy do Krakova o 71 procent.

Mezi nejoblíbenější destinace českých cestovatelů patří dlouhodobě i Velká Británie. Patřila k nejnavštěvovanějším místům Čechů v roce 2019 i 2020. 

I přes tuto oblíbenost se také ceny letenek do této oblasti výrazným způsobem propadly, zejména na trase Praha – Edinburgh (79 procent), Praha – Londýn (70 procent) a Brno – Londýn (70 procent).

Nejklikanější dovolenkovou destinací je Španělsko. I mezi českými turisty

„Londýn zůstává pro Čechy oblíbenou destinací s velkým počtem provozovaných letů z několika českých letišť. Nicméně v důsledku pandemie a přísných podmínek vstupu do země došlo k výraznému poklesu poptávky, což se pochopitelně odráží také na vývoji cen letenek do tohoto města,“ dodává Dočkalová.

Přestože se může zdát, že si cestovatelé stihli během pandemie ušetřit něco navíc pro své budoucí cesty, podle průzkumu cestovatelského webu Kiwi.com si většina českých cestovatelů (67 procenta) nic extra na cestování nenašetřila a jejich rozpočet na letošní dovolenou zůstává stejný jako v letech před vypuknutím pandemie. Čtvrtina má na útratu dokonce méně peněz než obvykle. Jen desetina může utratit naopak více.