České aerolinie si pronajaly od Korean Air zatím jeden Airbus A330-300.

České aerolinie si pronajaly od Korean Air zatím jeden Airbus A330-300. | foto: František Vlček, MAFRA

ČSA jednají s Korean Air o dalším airbusu i linkách do Asie

  • 4
Po pronájmu dálkového letadla Airbus A330 dostává spolupráce mezi Českými aeroliniemi a Korean Air další konkrétní podobu. Český dopravce bude se svým minoritním akcionářem spolupracovat na rozvoji své sítě po Evropě. Výsledek by měl být vidět už v příštích týdnech a plně se projeví v příštím letním letovém řádu.

Podle informací MF DNES má několik zaměstnanců ČSA v příštích dnech letět do Soulu a analyzovat možnosti další spolupráce v oblasti sdílení letů v rámci sítě linek ČSA.

Korean Air si má vyměnit s Českými aeroliniemi i zkušenosti v oblasti, která je dlouhodobě slabinou národního dopravce: řízení příjmů, pro který se v letecké terminologii používá anglické slovo revenue management. Jde v podstatě o nastavení cen letenek tak, aby pro dopravce byly linky ziskové, ale přitom neodradily zákazníky příliš vysokou cenou.

Právě takové oddělení je u každé aerolinky klíčové. Dosud řada běžných pravidel revenue managementu, jako například velmi drahá letenka pro odlet za pár hodin, úplně v ČSA neplatí.

Korean Air koupil letos na jaře 44 procent akcií ČSA s opcí na nákup dalších.

 "Vyměňujeme si zkušenosti v rámci naší spolupráce při sdílení linek, řešíme například využití dálkového letadla na další linky do Asie," potvrdila mluvčí Českého aeroholdingu Michaela Lagronová.

Díky těmto krokům by měl dostat novou podobu i letový řád. Zatím je v jednání především využití dálkového airbusu A330, který létá do Soulu, ale i velikostí na nepříliš vhodné linky po Evropě, například do Moskvy. Ve hře je například spojení do Japonska nebo pronájem dalšího stroje pro lety do Asie.