Slavnostní otevření pětikilometrového úsek D3 mezi Veselím nad Lužnicí a...

Slavnostní otevření pětikilometrového úsek D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem. | foto: David Peltán, MAFRA

Obchvat Českých Budějovic má stavební povolení, stavět se začne v září

  • 12
Obchvat Českých Budějovic získal stavební povolení. Zhruba sedm kilometrů dlouhý úsek dálnice D3 od severního okraje města u obce Úsilné na jih k obci Hodějovice by se měl začít stavět v září a hotový má být v roce 2021. Ředitelství silnic a dálnic jej chce stavět společně s jižněji položenou stavbou Hodějovice – Dolní Třebonín.

Původně resort dopravy počítal se zahájením výstavby obou úseků už v loňském roce. Už začátkem loňského roku totiž ministerstvo dopravy oznámilo, že má vykoupenou většinu potřebných pozemků. Podle tehdejšího mluvčího úřadu disponoval stát k lednu loňského roku 93 procenty všech potřebných pozemků na severní části obchvatu a třemi čtvrtinami na trase vedoucí do Dolního Třebonína.

V současnosti pro zahájení výstavby zbývá dokončit výběrová řízení na stavební firmy, které zmiňované části dálnice postaví. Obě zakázky se nyní nachází ve druhém kole řízení před otevřením obálek s nabídkami jednotlivých uchazečů. Náklady na úsek D3 Úsilné–Hodějovice ŘSD předběžně  vyčíslilo  na 7,1 miliardy korun, v části Hodějovice–Třebonín činí 4,9 miliardy korun.

Dálnice D3 v současnosti propojuje oblast kolem Tábora, Soběslavi a Veselí nad Lužnicí, navazující část do Českých Budějovic se staví. Pokračování dálnice z Budějovic k rakouským hranicím bude dokončená do roku 2025, slíbil nedávno při návštěvě hornorakouského zemského hejtmana Thomase Stelzera ministr dopravy Dan Ťok. Zhruba v tomto termínu by se mohlo začít se stavbou středočeské části dálnice D3, pro kterou se nyní resort snaží získat územní povolení.