Velká chvíle pro Boeing přišla. Představuje širokotrupé letadlo 777X

  • 150
Americký výrobce letadel Boeing vyšle v pátek v 19 hodin poprvé do vzduchu svůj nový širokotrupý letoun s označením 777X. Boeing už loni zkušební let posunul, neboť měl problémy s dodávkou motorů. Ze čtvrtka se očekávaný první let v Everettu ve státě Washington posunul na pátek kvůli počasí. Špatné povětrnostní podmínky zpozdily o několik hodin start letounu i v pátek.

Boeing 777X je letadlo pro dálkové lety, konstruované z lehčích materiálů a s levnějším provozem než jeho předchůdci. Je vybaveno novými motory od firmy General Electric. Právě v souvislosti s jejich dodávkou loni v srpnu vznikly první problémy této nové modelové řady.

O měsíc později v září měl stroj další trable – při zatěžkávacích tlakových zkouškách mu upadly dveře.

Ve čtvrtek Boeing zkušební let odložil kvůli špatnému počasí. Původně se však první let měl uskutečnit už loni v létě, ale firma ho odložila kvůli problémům s křídly, softwarem a dodávkami motorů.

Nová řada širokotrupých dvoumotorových letadel určených na dlouhé lety má dvě varianty, kratší verzi 777-8 a delší 777-9. První z nich pojme 365 pasažérů, zatímco delší stroj až 414 cestujících. Společnost je chce začít dodávat příští rok, původně chtěla s komerčními dodávkami začít v polovině letošního roku.

Nejvíce nových letadel si objednaly Emirates, které jich nasadí zhruba sto. 

Boeing se nyní potýká s problémy s řadou 737 MAX, jejíž výrobu společnost od ledna zastavila. Po dvou tragických haváriích s 346 oběťmi na životech nesmějí tato letadla od loňského jara do vzduchu. Firmu Boeing tak po osmi letech v dodávkách předstihl její evropský konkurent Airbus.

,