ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Řídí podnapilí, ignorují ostatní řidiče. Piráty silnic čeká povinná terapie

  • 5
Celkem dvacet hodin terapeutických sezení přibude od dubna recidivistům a dalším řidičům, kteří spáchali nejzávažnější dopravní přestupky. Zpytování svědomí v kolektivu dalších hříšníků totiž bude povinné, pokud budou chtít opět usednout za volant. Systém sezení dokáže podle ministerstva dopravy snížit počet opakování přestupků až o sedmdesát procent.

Povinné terapeutické kurzy se týkají šoférů, kterým bylo zakázáno řízení na dobu delší než osmnáct měsíců. Kromě toho si tito lidé musí rovněž zopakovat autoškolu. Povinný bude kurz i pro ty, kdo odmítnout podstoupit test na přítomnost alkoholu nebo jiných omamných látek v krvi.

„Víme, že je to skupina řidičů, kteří odolávají trestům.V zásadě na ně často kašlou a dochází k dalšímu trestnému činu – maření výkonu úředního rozhodnutí,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka. Zkušenosti ze zahraničí, kde už je podobný způsob práce s rizikovými řidiči běžný, nicméně ukazuje, že takováto sezení dokážou počty opakovaných přestupků a trestných činů za volantem výrazně snížit.

To potvrdily i pilotní programy, které se uskutečnily v Česku. Šlo zatím o zhruba osm set terapeutických kurzů, ze kterých ale vyplývá, že míra recidivy se u jejich účastníků snížila o sedmdesát procent. Respektive že tito šoféři během následujících dvanácti měsíců rizikové chování nezopakovali – přesněji, že při něm nebyli přichyceni.

V autoškole bývají premianti

Nejrizikovějších osm procent řidičů může podle statistik za plnou čtvrtinu všech nejzávažnějších dopravních nehod. Nejde přitom o lidi, kteří by měli problémy s ovládáním auta, nebo neznalostí předpisů. Naopak jsou v těchto dovednostech podle lektorů často vysoce nadprůměrní.

Problémy ale bývají jinde. Nejčastější typ, kterým ani psychologická terapie nepomůže, představují podle Veroniky Kučerové, která v Centu dopravního výzkumu řídí oblast dopravní psychologie, lidé s různými závislostmi, zejména na alkoholu.

Efektivnější je práce s hříšníky, kteří porušují předpisy kvůli svému mantálnímu nastavení: například nejsou schopní efektivně plánovat, a pak ze spěchu překračují povolenou rychlost. Výsledky ale kurzy mají i u lidí podstatně rizikovějších.

„Někdy to mohou být i závažnější osobnostní odchylky, tedy sklony k impulzivitě nebo agresivitě. Nebo to jsou lidé, kteří nejsou empatičtí a moc je nezajímá, co pociťují druzí. Na druhou stranu i tyto lidi můžete naučit chovat se jinak. Když ne proto, aby nikomu neublížili, tak proto, že se budou bát sankce,“ dodala Kučerová.