Agresivní žirafu museli utratit. Novinky a zajímavosti z českých zoo

  • 6
Jak se letos dařilo patnácti českým zoologickým zahradám a co pro návštěvníky chystají? MF DNES oslovila všechny hlavní zoo, sdružené v Unii českých a slovenských zoologických zahrad.

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Zahrady se letos potýkaly se suchem, nedostatkem sena a zvýšenými náklady na vodu. Rekordní návštěvnosti zabránil v mnoha případech extra horký srpen, kdy se lidem nechtělo jinam než na koupaliště.

Každá zoo se v rámci svých finančních možností snaží přitáhnout návštěvníky novými expozicemi nebo získáním vzácných zvířat v rámci evropské výměny.

Dočtete se například:

Do kterých zoo se smí se psy. Kde letos nejvíc zdražili. Jaké krmivo se nakupuje pro plameňáky. Proč se přestali chovat nosálové, muntžakové nebo mývalové. Kde chovají nejvíc druhů mravenců. Jak vypadá zmrzlina pro zvířata.

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Liberec

V Liberci to letos vypadá na nárůst návštěvnosti – počasí bylo od dubna do července pro návštěvu zoologických zahrad příznivé. Vstupné zvyšovali naposled loni, kdy po pěti letech vstupenky zdražily o desetikorunu.

Jak si vedla zoo Liberci v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Zahrada se 112 milionovými výdaji (2017) letos zaplatí na nákladech zřejmě ještě víc – kvůli vedru měla mimo jiné vyšší spotřebu pitné vody. „Nedostávalo se vody pro jezírko i potok a z našich vrtů byl omezený odběr - museli místo užitkové vody pro napouštění bazénů, na napájení a umývání zvířat, mytí expozic i zalévání rostlin používat pitnou vodu,“ říká David Nejedlo, ředitel Zoo Liberec. Zoo bude chtít investovat do stavby nového stavidla na Jizerském potoce, aby měla vodu na zalévání rostlin v pavilonu tropů. Zda na to bude mít peníze, záleží na výši investičního příspěvku zřizovatele, kterým je město Liberec (rozhovor s ředitelem zoo čtěte).

Větší výběhy, vyšší plat

Slonice si musí protáhnout svaly

David Nejedlo, ředitel ZOO Liberec

V Liberci se většina druhů chová bezkontaktně. „Přímý kontakt s jedinci nemají ani sami ošetřovatelé. Do života našich zvířat se snažíme zasahovat co nejméně, aby zvířata neztrácela své přirozené sociální návyky,“ vysvětluje ředitel zoo David Nejedlo. Jediný kontaktní chov a trénink probíhá u lachtanů a slonů, s nimiž ošetřovatelé pravidelně cvičí každý den. Cvičení ovšem neslouží k pobavení návštěvníků, ale především k zabavení zvířat a k jejich veterinární kontrole. „Slonice nemají tolik podnětů jako ve volné přírodě, tak se jim snažíme nabourávat denní stereotyp a zároveň je tím motivujeme protahovat veškeré svalstvo na těle,“ říká Nejedlo.

V zoo nedávno dokončili velkou rekonstrukci expozice paviánů pláštíkových s krytou vyhlídkou pro návštěvníky za cca 1,5 milionu Kč. V řádu měsíců dokončí přestavbu bývalého krytého zázemí pro muntžaky malé na ZooKino, kde chtějí návštěvníkům promítat přírodopisné dokumenty.

Příští rok plánují opravu cest v areálu a stavbu nové expozice pro novozélandské papoušky nestory kea. Kolekci chovaných zvířat v nedávné době obohatili o chovný pár mravenečníka velkého a menší stádo koňů Převalského.

Trendem v zoologických zahradách je zvětšování výběhů a omezování počtu chovaných druhů. „V Zoo Liberec jsme upustili od chovu celé řady zvířat, kterým jsme již nemohli poskytnout odpovídají podmínky a vhodný prostor. Jedná se například o africké nosorožce, indického nosorožce nebo orangutany. Výběh, který v padesátých letech obývali dva lední medvědi byl v dnešní době nevyhovující i pro jednoho dikobraza,“ vysvětluje Nejedlo.

Sehnat chovatele kupodivu nedělá českým zoologickým problém - i když podle Nejedla kvalita kandidátů klesá. Na plat se přitom lákat nedá – tabulkové platy zaměstnanců příspěvkových organizací, kterými městská a krajská zoo jsou, dlouho zůstávaly hluboko pod českým průměrem. Až loni se povedlo je navýšit o deset procent. V liberecké zoo aktuálně marně shánějí uklízečku.

Šest pěvců, kteří zazpívají svou ptačí melodii, uslyší vždy každou hodinu...
V liberecké zoo se narodila dvě rysí mláďata.

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Ústí nad Labem

Ústecká zoo podle posledních čísel odhaduje, že by mohla mít vyšší návštěvnost než loni.

Jak si vedla zoo v Ústí nad Labem v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Letos otevřela nové expozice tučňáků brýlových a terárií pro hady v expozici exotária. Pořádá také vzdělávací a propagační akce k letošnímu výročí 110 let od založení – na samém počátku nicméně šlo o přírodní ptačí rezervaci.

Ptákům zůstává zoo věrná. V chystané expozici jihovýchodní Asie chce návštěvníkům představit zoborožce vrásčité, které pravidelně odchovává v zázemí zoo a zásobuje jimi velkou část evropských zoo - naposledy zvíře putovalo do portugalské zoo.

Zoo se nově pyšní skupinkou desíti tučňáků brýlových, které loni dovezla z Velké Británie. „V současné době jsme jediná zoo v České republice, která tento ohrožený druh chová. Předpokládáme, že v dohledné době doplníme početní stav hejna z dalších zoo v Evropě,“ říká Roman Končel, ředitel zoo. Tučňáci se prodraží – musí se pro ně nakupovat mořské ryby.

Co návštěvníci nevidí

Papoušci na útěku

Ředitel ústecké zoologické zahrady Roman Končel. Na snímku s hroznýšovcem...

Stejně jako nedávno ve Zlíně i z ústecké zoo ulétla samice papouška ary zelenokřídlého. Jiní papoušci, se kterými byla ve voliéře, rozpletli pletivo. Asi 6 týdnů létala v okolí zoologické zahrady a po Ústí, pak zmenšila radius a zdržovala jen v okolí zoo a své voliéry. „Bylo to už na podzim a začínala být zima. Naštěstí měla samice ary kladný vztah se svojí ošetřovatelkou a ta ji nalákala k voliéře, do které papoušek po chvilce váhání zalétl,“ říká ředitel Zoo Ústí Roman Končel.

Náklady vzrostly také u sena, což se týká všech zoologických zahrad. Kvůli suchu ho bylo na trhu málo a bylo drahé. „Museli jsme začít krmit senem o cca 3 měsíce dříve než v minulých letech, byl nedostatek zeleného krmiva,“ říká Roman Končel, ředitel ústecké zoo.

Aktuálně v Ústí staví ubikaci pro vydry malé, tak, aby je návštěvníci měli možnost sledovat i v zimních měsících. Dosud byla tato zvířata historicky umisťována na zimovišti, kam návštěvníci nemají přístup.

V zázemí zoo se aktuálně aklimatizuje letos získaný pár kuskusů medvědích, vzácných vačnatců, které návštěvníkům zoo představí až v příští letní sezoně. Zoo má plánů víc – dlouhodobě se mluví o pavilonu pro slony, orangutany nebo o projektu udržení vody v zoo.

Rozmnožuj a utrácej

Ústecká zoo patří ke dvěma dosud známým případům, kde muselo dojít k utracení žirafy – ze zdravotních důvodů. Zdejší samec byl dlouhodobě agresivní vůči ostatním žirafám i ošetřovatelům a ani hormonální antikoncepce u něj nezabrala. Druhý případ je nedávné utracení nemocného samce v Safari parku ve Dvoře Králové.

Návštěvníci ve výběhu

„Když se chce návštěvník ke zvířeti dostat, tak jej nezastaví žádná překážka,“ konstatuje Roman Končel, ředitel Zoo Ústí. Jeden ze zdejších návštěvníků riskoval život a vlezl do výběhu nosorožce. Celá situace naštěstí dopadla dobře. Jinému návštěvníkovi skočil pes do výběhu asijských jelenů siků vietnamských, naštěstí se ho povedlo odchytit, takže nedošlo ke zranění zvířat.

„Někdy je bohužel nezbytné i utrácení zdravých zvířat,“ myslí si Končel.

Paradoxně právě k zachování životaschopné populace zvířat v péči člověka. Ideu zachraňování zvířat a vysazování zpět do přírody nelze aplikovat na všechny druhy.

Třeba i proto, že se prostor pro daný druh kvůli činnosti člověka zmenšuje a zvířatům ubývá místo, kde by mohla nerušeně žít, najít si partnera, dostatek potravy a být v bezpečí.

Také kapacita zoologických zahrad je omezená, proto pro řadu odchovaných mláďat není umístění. Bránit zvířatům v množení naráží na řadu etologických i zdravotních problémů (antikoncepce, chov stejnopohlavních skupin zvířat), takže zbývá strategie „breed and cull“ - rozmnožuj a utrácej. Zvířatům se tak nebrání v jejich přirozeném chování. „I v přírodě se překvapivě velké procento mláďat nedožije jednoho roku a nepřežívá do dospělosti,“ podotýká Končel.

Kajman zakrslý, Zoo Ústí nad Labem
Gibon bělolící, Zoo Ústí nad Labem

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Děčín

Jak si vedla zoo v Děčíně v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

V Zoo Děčín letos očekávají podobnou návštěvnost jako loni, tedy kolem 115 tisíc lidí. Vstupné nezvyšovali, ale uvažují o tom. „Důvodem je výstavba nových expozic. Bude záležet i na výsledku hospodaření a názoru zřizovatele, kterým je Statutární město Děčín,“ říká ředitelka Kateřina Majerová. Zoo má přitom stejně jako Brno, Ostrava či Liberec podobně polohy v lesoparku, který poskytuje přirozený stín a díky vlastnímu vrtu se jí ani v suchém létě nezvýšily náklady na vodu.

Město Děčín chystají v zoo investice za 12 milionů korun. Rekonstruují venkovní expozice opic – do konce roku by mělo staré rezaté mříže nahradit síťované šapito ve stylu moderních zoologických zahrad. Zoo chystá nový seník a pro návštěvníky postaví Expozici zvířat z chladných krajů, kam umístí rosomáky, kamzíky a sovy. Zároveň zrekonstruuje chodníky v části Expozice Českosaského Švýcarska.

V rámci přesunu zvířat mezi spolupracujícími evropskými zoo letos do Děčína dovezli například trnuchu skvrnitou (rejnok) ze Zoo Ústí nad Labem a samce a samici klokánka králíkovitého ze Zoo Hluboká a z lotyšské Zoo Riga. Naopak Děčín vloni zapůjčil samici mravenečníka velkého do anglického Drusillas Zoo Parku.

Nový grizzly nebude

Lidé nechápou, co znamená „nekrmit“

Kateřina Majerová, ředitelka ZOO Děčín

Obecným nešvarem v zoo je nedovolené krmení zvířat návštěvníky. „V nedávné době nám takto uhynul beránek ovce ouessantské, kterého lidé nakrmili čerstvým pečivem. Stejně tak návštěvníci překrmili i samici makaka chocholatého, zde však případ včasným zásahem veterináře skončil dobře,“ říká Kateřina Majerová, ředitelka Zoo Děčín.

V Děčíně letos uhynul samec medvěda grizzlyho a zoo chtěla dovézt nové medvědy tohoto druhu, ale koordinátor EAZA (Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií), který má ve sdružení chov na starosti, to odmítl. „Důvodem je nízký stav ohrožení a nutnost podpory chovu jiných ohroženějších druhů,“ říká Majerová. Podobně zoo neuspěla s kamzíky běláky.

V minulosti ukončila zoo ukončila například chov muntžaků malých (jelínek z jihovýchodní Asie). V roce 2016 byl totiž druh označen evropským nařízením spolu s dalšími (mýval severní, nosál červený, nutrie...) za invazivní druh a členské zoo EAZA ho nesmějí dál rozmnožovat.

Prase visajanské v děčínské ZOO.
Lamy vikuňa v děčínské ZOO.

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Praha

V pražské zoo to v první půlce roku díky příznivému jaru vypadalo, že udělají návštěvnický rekord a překonají 1,5 milionu návštěvníků, ale v létě kvůli horku návštěvnost mírně klesla. „Lidé dali přednost pobytu na koupališti,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Vstupné zahrada naposledy zvyšovala v roce 2012 a ani tentokrát to není na pořadu dne.

Jak si vedla zoo v Praze v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

V nejbohatší pražské zoo chystají investice za půl miliardy. V příštím roce bude otevřen Rákosův pavilon pro exotické ptáky, zejména velmi vzácné druhy papoušků. „Je dokončený, teď zarůstá, aby vegetace byla dostatečně rozbujelá,“ popisuje Bobek. Ve výstavbě je také expozice Austrálie a v blízké době by měla začít stavba nového pavilonu goril, kde se náklady blíží 200 milionům korun. „Tento pavilon už měl být postavený, ale příprava stavby se protáhla kvůli námitkám městské části Troja, neboť zastupitelé se obávali, že nový pavilon přitáhne do Troji ještě více lidí,“ vysvětluje ředitel.

A po pavilonu goril přijdou na řadu další projekty v řádu stamilionů - nová expozice pro lední medvědy ‚Arktida‘ (odhad 150 milionů), na chladnějším, severozápadním svahu zoo. Součástí bude klidný prostor pro březí medvědici a také podvodní tunel pro návštěvníky, aby mohli pozorovat plavající medvědy.

Marius a přebyteční samečkové

Miroslav Bobek, ředitel ZOO Praha

V českých zoo se běžně zkrmují chované domácí ovce a kozy, ale i další kopytníci, kteří se stanou přebytečnými. „Výjimečně jsme zkrmili i přebytečného samce jelena sambara,“ říká Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo. V dánské zoo už dvakrát utratili a pro lvy naporcovali samečka žirafy pojmenovaného Marius a dokonce mu uspořádali veřejnou pitvu. V Česku se žirafy zatím neutrácejí, ale podle ředitelů českých zoo na to časem dojde. Samečků žiraf zkrátka v zajetí přebývá, protože žirafy nežijí v páru, ale v harémovém uspořádání. Podobně to mají sloni, kde ale o utrácení nikdo neuvažuje. V pražské zoo například žije samec Ankhor odděleně od samic, podobně jako v přírodě, a na připuštění bude čekat několik let.

Na místo ledních medvědů, na jihovýchodním svahu zoo, hodně vystaveném slunci, mají jednou přijít pandy velké, odhadované náklady na pavilon jsou 200 milionů. S pandami má v pavilonu bydlet také zlatá opice - langur čínský a v objektu má být čínská restaurace.

I v zoo se nedostává zaměstnanců, i když chovatelé to nejsou.„Aktuálně hledáme dvě finanční účetní, provozního elektrikáře, interního auditora a právníka,“ říká Bobek. S obsazením profese chovatelů nemá pražská zoo problém – často přitahuje i chovatele z konkurenčních zoo v regionech - má lepší platové možnosti a pestřejší možnosti práce se zvířaty. Zoo se může pochlubit nejvyšší průměrným platem (od manipulačních dělníků po management) z šestnácti hlavních českých zoo – loni to bylo 35 tisíc korun.

Podzimní listí a chápani v pražské zoo
Supi odchovaní v Zoo Praha posílí populaci na Balkáně

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Chleby

Jak si vedla zoo v Chlebech v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Ve středočeských Chlebích, zatím jediné zoo založeným soukromým chovatelem, letos kvůli vyšším nákladům zvyšovali vstupné o dvacetikorunu. Příjmy ze vstupného jsou pro zahradu, která si na svůj provoz z větší části musí vydělat sama, zásadní. 

Co do rozlohy nejmenší (4,5 hektaru) členská zoo Unie českých a slovenských zoologických zahrad se snaží přicházet s novinkami.

Letos je to pro návštěvníky průchozí výběh s daňky a příští rok plánuje otevřít aktuálně budovaný statek pro domácí zvířata, kde představí česká plemena hospodářských zvířat. Od letošního roku je v zoo k vidění také pár medvědů ušatých z Ruska.

Nejkrásnější opice

René Franěk, ředitel ZOO Chleby

Chlebská zahrada se pyšní unikátem – získala opici langur duk původně domovem v jihovýchodní Asii, nazývanou „nejkrásnější opicí na světě“. Podle ředitele zoo Reného Fraňka je vzácnější než panda z Číny. „Jedná se o extrémně vzácný druh primáta, který je také velice náročný na chov - krmivo dovážíme z Asie. V Evropě žije jeden langur v Kolíně nad Rýnem,“ dodává. V ZOO Chleby je tedy k vidění největší mimoasijská skupina, letos se narodila dvě mláďata.

Kvůli nařízení EU o zákazu chovu invazivních druhů zvířat, upustili v Chlebích od chovu nutrie, nosála a muntžaka – toho poslali do asijského Baku.

Ředitel zoo, René Franěk, má na některé záležitosti jiný názor než většina ředitelů hlavních českých zoo – neuznává nevyhnutelnost utrácení přebytečných zvířat z chovných důvodů a návštěvníci si u něj v zoo mohou hladit divokou šelmu – levhartici mzuri. „S utrácením nesouhlasím. Do jiných zoo je někdy možné tato zvířata udat, ale je zakázáno EAZou dávat tato zvířata nečlenským zoo,“ říká Franěk. Jeho zoo členem EAZA není, je v jiném mezinárodním sdružení - euroasijské EARAZA.

Ohrožená opice langur duk v ZOO Chleby
Velbloudi dvouhrbí a mladý jak v ZOO Chleby

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Brno

Jak si vedla brněnská zoo v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Letos čeká mírně vyšší návštěvnost – mimo jiné i proto, že se v zoo narodila mláďata levhartů cejlonských a lvů konžských, na které přišli lidé podívat zejména na jaře. Horké léto přečkala zoo bez úhony i díky tomu, že Mniší hora, kde se zoo nachází, je pokrytá lesem a všude, včetně návštěvnických tras, je dostatek stínu. „Neměli jsme ani problémy s vodou, protože máme dva vlastní vrty – jeden, který běžně používáme a druhý záložní,“ říká Martin Hovorka, ředitel Zoo Brno.

Grilování mezi zvířaty

Vstupné letos zoo nezvyšovala, zvýšení ceny na příští rok ještě nechává zatím otevřené. Má velké investiční plány – postaví horskou dráhu do horní části zoo, dále pohodlnější vstup od dočasného parkoviště, novou expozici Klondike, expozici pižmoňů, expozici Výlet do pravěku s pohyblivými modely prehistorických zvířat a nové prostory pro šimpanze a žirafy.

Útěk urzona s dobrým koncem

Martin Hovorka, ředitel ZOO Brno

Letos z brněnské ZOO utekla samice urzona kanadského (připomíná dikobraza). Ven se dostala přes elektrický ohradník, nevadily jí ani elektrické šoky, které dostala. Podle předpokladů se zdržovala v blízkosti zoo a chovatelé ji odchytli s pomocí hasičů a městských policistů v nedalekém lese v Medlánkách.

Pro návštěvníky plánuje VIP zónu, kde budou moci zájemci pořádat například oslavy narozenin nebo firemní akce. A samoobslužné grily: „Buď si zájemci zarezervují čas online nebo SMS, nebo u grilu uděláme mincovník. Počítáme s minimálním poplatkem v řádech desetikorun. Jídlo by si lidé přinesli vlastní,“ říká mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Spící velbloud

Zoo jde s trendem a odbourává bariéry mezi návštěvníky a zvířaty. Příkladem je odstranění plotu u velbloudů a jeho nahrazení úzkým příkopem, který není na první pohled téměř vidět. „Dříve se nám stalo, že jedna návštěvnice tento plot přelezla a snažila se zachránit velblouda, o kterém si myslela, že je mrtvý, ve skutečnosti pouze spal,“ přidává historku Hovorka.

Zoo si považuje nejnovější přírůstky jezevce hnědé, získané z Indonésie, které v Brně chovají jako jediní v Evropě. Naopak letos zrušili chov paovcí hřivnatých a místo nich do zoo přišli tahři himálajští, kteří tvoří základ do připravovaného expozičního celku Himálaj.

Ze zoo v polovině září odjela lední medvědice Noria do německého Rostocku. „Noria bude žít v Německu, ale zůstává ve vlastnictví brněnské zoo,“ vysvětluje běžnou praxi bezplatného přesunu zvířat mezi evropskými zoo Hovorka.

Stejně jako do zoo přicházejí odjinud a rodí se nová zvířata, další také umírají a ve výjimečných případech musí zoo přistoupit i k utracení. Z velkých zvířat naposledy uhynul lední medvěd Umca - na degenerativní onemocnění ledvin. „Za poslední roky si vybavuji utracení samce zebry Chapmanovy, který začal být velmi agresivní a ubližoval nejen všem samicím, ale také chovatelům. Ze stejného důvodu jsme ho ani nemohli transportovat do jiné zoologické zahrady,“ říká Hovorka.

Zoologická zahrada v Brně (červenec 2018)
Zoologická zahrada v Brně (červenec 2018)

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Zlín

Jak si vedla zoo ve Zlíně v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Zoo ve Zlíně má pravidelně přes 600 tisíc návštěvníků ročně a od roku 2011 je nepřetržitě druhou nejnavštěvovanější českou zoo po Praze. Počet lidí by letos mohl být druhý nejvyšší v historii. Ve Zlíně jsou přesvědčeni, že za úspěchem zoo stojí neustálé změny a novinky. „Každé tři roky otevřeme větší novou expozici, každoročně nabízíme menší projekty, nové druhy zvířat, rozšíření návštěvnického servisu,“ říká Roman Horský, ředitel ZOO Zlín.

Zoo, v jejímž areálu se nachází i zámek Lešná, má rozpočet přes 100 milionů korun. Zřizovatelem je město Zlín, které loni přispělo necelých 18 milionů na provoz. Zahrada letos pro návštěvníky připravila jihoamerickou expozici Guayanas s největší voliérou pro papoušky v České republice a dokončila výstavbu prvního ze dvou výběhů pro slony. Příští rok postaví také novou obří stáj pro slony – bude patřit mezi tři největší na světě. „V roce 2016 zde proběhla první inseminace slona afrického v České republice. Zkušenosti chceme využít u reprodukce nosorožců tuponosých,“ říká Horský.

Činorodá zoo

Staví se také nová letní expozice pro aligátory americké, která se otevře v příštím roce, a nové expozice se dočkají také jaguáři. Památkově chráněný zámek bude potřebovat opravit střechu, což bude trvat několik let.

Papouščí únik

Roman Horský, ředitel ZOO Zlín

Zlínští arové zobákem letos dokázali rozplést speciální ocelovou síť voliéry a otvorem se protáhli ven. Tuto síť řada evropských zoo používá právě pro voliéry velkých papoušků. Jednoho z papoušků se podařilo odchytit bezprostředně po útěku. Druhý se stále zdržoval blízko domovské voliéry a po 3 dnech jej zoologové odchytili. Třetího uprchlíka aru hyacintového se za pomoci obyvatel v okolí po 6 dnech podařilo zoologům odchytit ve vzdálenosti 60 km od zoo a vrátit.

Zoo se může pochlubit i na evropské poměry výjimečnou Zátokou rejnoků, kde lze mořské rejnoky hladit a krmit, kterou otevřela před čtyřmi lety. Školním skupinám dětí a pro příměstské letní tábory zoo letos dokončila nové zázemí včetně ubytování.

Ještě před pár lety se v zoo dali ve Zlíně bez mříží vidět i lemuři kata, ale museli je před návštěvníky schovat. „Docházelo k porušování zákazu krmení a hlazení zvířat, museli jsme je přemístit na ostrov v expozici plameňáků,“ dodává Horský.

Experiment se vstupným

V zoo se pokoušejí inovací vstupného přilákat pozornost návštěvníků k ochraně zvířat. Mohou si zvolit vstupné 4NATURE, které obsahuje dvoukorunový příspěvek na ochranu zvířat ve volné přírodě. Prostřednictvím interaktivních pokladniček pak lidé rozhodnou, jakou částku zoo věnuje na ochranu vybraných zvířat v divočině. Do konce září díky tomu na ochranu vybrali přes 800 tisíc korun. Zoo v rámci ochranářských projektů také odchovává supy bělohlavé a mrchožravé a vrací je do přírody v Bulharsku a Itálii.

Zahrada má propracovaný systém hospodaření s vodou. „Nyní dokážeme více jak 50 procent spotřeby pokrýt z vlastních zdrojů – jak z vlastních studních, tak „sbíráme“ i dešťovou vodu pro zalévání rostlin v areálu,“ uvádí Horský. První retenční nádrže zoo zajistila v letech 2016 a 2017, nyní buduje nové.

Papoušek ara hyacintový, který uprchl ze zlínské zoo.
Mláďata nyní váží 15 až 20 kilogramů.

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Dvůr Králové nad Labem

Jak si vedla zoo ve Dvoře Králové v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Safari park Dvůr Králové letos jako jediná z velkých zoo očekává nižší návštěvnost než loni – kvůli horkému létu lidé do safari parku nevážili cestu tak často jako dřív. „Stále by se však měla pohybovat okolo půl milionu návštěvníků,“ říká ředitel Safari parku Dvůr Králové a od října i senátor Přemysl Rabas.

Zoo pro návštěvníky chystá projekty za desítky milionů korun - přestavbu ptačího pavilonu, šelmince a terária. Zvětšuje také všem velkým zvířatům výběhy - hroši tu například mají jeden z největších výběhů v Evropě. A nákladné bude také opravit mosty v safari.

Otevřená okénka na lvím safari

Asi největší atrakcí pro návštěvníky z posledních dvou let je umístění žiraf přímo do safari. Pro žirafy brzy přibudou zimní expozice. Návštěvníci je tak při projížďce safari mají často přímo vedle safaribusu nebo svého auta. Podobně oblíbené je i nedávno dokončené Lví safari. K nelibosti zoo si někteří návštěvníci zážitek ze safari umocní tím, že riskují. „Naše služba několikrát denně řeší otevřená okénka auta a občas i vystoupení z vozu v místech kde tyto šelmy běhají na volno,“ popisuje nedisciplinovanost lidí ředitel.

V rámci zážitků pro návštěvníky se dá v areálu zoo i přespat - má za sebou rozsáhlou přestavbu hotelu a restaurace a zbývá dobudovat bar v kempu. „Počítáme rovněž s budováním expozice jihozápadní Afriky v místě bývalé slévárny,“ uvádí Rabas.

Želvy na útěku

Přemysl Rabas, ředitel ZOO Dvůr Králové

Občas se stane, že v safari těsně za autem proklouznou před zavírající se branou antilopy z jedné části safari do druhé. „Stalo se dokonce, že nám proběhly až k nástupišti safaribusů. Pamatuji se, že v dávné minulosti se u veterinární ošetřovny chytal levhart. Jednou nám utekly želvy obrovské. Vzhledem k jejich váze jsme je museli zpět převážet ještěrkou,“ vzpomíná ředitel zoo Přemysl Rabas.

Vstupné zvýšili po pěti letech o 35 korun na 230 korun u dospělého, což je největší navýšení ze všech sedmi zoo, které letos nebo loni vstupné zvyšovaly. Naposledy se safari pokusila nastolit tuto cenu v roce 2012, ale tah se ukázal jako chybný. „Tehdy byla návštěvnost velmi nízká a zpětným snížení vstupného byl jeden z kroků, kterými jsme chtěli vrátit zájem návštěvníků,“ vysvětluje ředitel.

Zoo řeší problém s nedostatkem zaměstnanců – chybí řidiči, hotelový personál a nově náměstek – ten současný se stěhuje do Izraele. Zaměstnance zoo láká na bydlení přímo v areálu mezi zvířaty.

Výměna neafrických zvířat

Zoo se před několika lety rozhodla chovat pouze africká zvířata a těch ostatních se postupně zbavuje – daruje je do jiných zoo, teď přijdou na řadu poslední neafrické ryby a plazy. Naopak nové africké druhy dováží - v poslední době například hyeny žíhané, fosy, nebo hrochy.

Zoo v rámci ochrany ohrožených druhů dělá takzvané „in situ“ projekty, kdy část jejích odchovů slouží k posílení populací přímo v přírodě. „V minulosti tak od nás odcestovali do Afriky přímorožci, buvoli, antilopy koňské i vrané a také černí nosorožci, kteří pomohli vzniknout nové populaci nosorožce v Tanzanii. Podobný projekt se nyní připravuje pro Rwandu,“ uvádí Rabas.

Ve Dvoře se netají tím, že se v zoo několik zvířat ročně utratí. „Je pravda, že z chovatelských důvodů občas musíme přistoupit k utracení jedinců kopytníků, tedy třeba buvola, skotu, kozy, ovce nebo antilopy,“ říká Rabas. . Ze zdravotních důvodů museli v nedávné minulosti utratit samce nosorožce nebo přestárlé lvy a před pár týdny také žirafího samce, který trpěl onemocnění urogenitálního aparátu.

Podle něj je ale utracení z chovatelských důvodů až ta poslední možnost. „Tady jsem poněkud v nesouladu s mnoha evropskými zahradami, které nechtějí pustit zvířata mimo evropský chovný program. Pokud jsou chovatelské podmínky vhodné, pak je lepší poslat zvíře třeba do Asie, než je utratit,“ říká ředitel.

Gepardí mláďata v ZOO Dvůr Králové
Mládě zebry v ZOO Dvůr Králové

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Ostrava

Jak si vedla zoo v Ostravě v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Zoo Ostrava dokončuje ojedinělou a rozsáhlou investiční akci za zhruba 100 milionů korun - elektrifikaci celého areálu zoo, kdy se nahradily staré dosluhujících rozvody a infrastruktura se posílila. To umožní budovat další nové expozice a zařízení důležitá pro chod zoo.

V duchu trendu přiblížit zvířata k návštěvníkům, připravila zoo projekty na nové výběhy a voliéry, z nichž některé jsou průchozí. Před třemi lety otevřeli průchozí expozici Ráj lemurů a další expozice plánují. V komplexu ‚Jižní Amerika a Austrálie‘ se mají lidé procházet výběhem s klokany horskými, labutěmi černými a množstvím australských papoušků, v jihoamerické části pak projekt počítá s lamami a nandu a s velkou voliérou pro kondory andské a papoušky patagonské.

Zmrzlina pro zvířata

Zoo, která se nachází v lokalitě Velkého ostravského lesa, letos hlásí vyšší návštěvnost. Horko tak díky stínu návštěvníky tolik neodradilo jako jinde. Zvířata chovatelé ochlazovali vodou a podávali jim ‚zmrzliny‘. Například šimpanzům občas podávali zamraženou ovocnou šťávu s kousky ovoce. Zmrzliny se dají dělat i ledním medvědům, které ovšem v Ostravě už nechovají. „Je to kýbl s rybami zamraženými v ledu,“ vysvětluje šéf pražské zoo Miroslav Bobek.

Naplánované už je také chovatelsko-expoziční zařízení pro ohrožené primáty – jeden pro velkou skupinu indických makaků lvích a druhý pro rodinu kriticky ohrožených gibonů bělolících.

Zoo plánuje také zvýšit kapacitu stávajících parkovacích ploch a postavit parkovací dům.

Kdy zmíněné projekty uskuteční, zatím zoo neví, bude záležet na financování. Zoo zřízuje statutární město Ostrava, které loni přispělo na provoz 51 miliony korun a 47 miliony na investice.

Mandrilům se v Ostravě daří. Je jich deset a mohlo být jedenáct, ale poslední...
Zoo v Ostravě se pochlubila papouškem alexandrem čínským.

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Hodonín

Jak si vedla zoo v Hodoníně v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Navzdory extrémně teplým letním měsícům, které návštěvníky spíš od návštěvy zoo odrazovaly a lákaly je místo toho na koupaliště, očekávají v Hodoníně o něco málo vyšší návštěvnost než loni.

Vstupné zvyšovali u dospělých o 30 korun, oproti tomu ale zvýhodnili celoroční permanentky o polovinu – pravidelné návštěvníky si musí každá zoo předcházet.

Zoo má velké plány – následuje trend představit zvířata v prostředí, které je co nejpodobnější tomu, kde v divoké přírodě žijí. Proto modernizuje a rekonstruuje a do opravených výběhů hodlá pořídit nové tučňáky, hrošíky liberijské, tapíry či mravenečníky a především nosorožce indické. Pro návštěvníky se chystá postavit nové stravovací zařízení, protože dnes se nemají kde najíst a investuje také do provozního zázemí a získala nový pozemek.

Útěk klokana

Martin Krug, ředitel ZOO Hodonín

„Klokana obrovského, který vlivem stresu z přepravy přeskočil oplocení výběhu krátce po příjezdu z jiné zoo, jsme chytili v areálu. Oplocení výběhu jsme poté museli vyměnit za vyšší,“ říká ředitel zoo Martin Krug.

Jako člen mezinárodních asociací EAZA a WAZA dbá na to, aby chovala jen ty druhy, kterým dokáže poskytnout vhodné podmínky. V minulosti proto raději některé chovy ukončila. „Šlo například o terčovce, což jsou ryby velmi citlivé na stres, které nebyly schopné se adaptovat na ruch v pavilonu akvárií vytvářený občasnými neukázněnými návštěvníky,“ říká Martin Krug, ředitel Zoo Hodonín. Klokany rudé nahradila zoo klokany obrovskými a přímorožce šavlorohé vyměnila za přímorožce arabské.

I když je zapojená do evropských záchranných programů, jejichž cílem je udržovat genofond ohroženého druhu, většinu větších zvířat chová pouze expozičně, tedy ve skupinkách stejného pohlaví, kde nedochází k rozmnožování.

Vedle terčovců musela kvůli neukázněným návštěvníkům zrušit i kontaktní dvorek a zvířata z něj přesunout do oplocených výběhů. Nerespektováním zákazu krmení také návštěvníci způsobili úhyn mladého samce lamy krotké či samce antilopy losí.

Vari červení v ZOO Hodonín
Tukan obrovský v ZOO Hodonín

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Hluboká

Jak si vedla zoo v Hluboké nad Vltavou v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Zoo letos zřejmě překoná loňskou návštěvnost, kdy do zoo přišlo 260 tisíc lidí. S horkem bojovala méně než jiné zahrady – mimo jiné i proto, že leží u vody, na břehu velkého Munického rybníka. Chladit musela jako každé léto jen akvária, aby se nepřehřívala, pomocí chladičů trvale zabudovaných v systému filtrace.

Vstupné drží na Hluboké už šest let stejné, dospělí tu platí 110 korun. Z poloviny je zoo ve financování samostatná, zbytek dotuje kraj, který také každoročně přispívá na investice – loni poslal do zoo 10 milionů korun.

Mravenci na Hluboké

Vladimír Pokorný, ředitel ZOO Hluboká nad Vltavou

Již přes rok funguje v Zoo Hluboká nová expozice s koloniemi živých mravenců – je zde šest většinou exotických druhů mravenců s různým způsobem života - například jihoameričtí mravenci Atta, australští buldočí mravenci nebo největší mravenci světa Dinomyrmex gigas, dále evropští termiti a další přibudou. „Něco takového návštěvníci v zoo vůbec neočekávají a vstupují do ní s rozpaky, ji dělá velmi zajímavou. Odcházejí většinou plní dojmů a nadšení,“ říká ředitel zoo Vladimír Pokorný.

Náklady zoo letos narostly mimo jiné i kvůli tomu, že je úspěšná v odchovech. Jen letos odchovala 30 mláďat plameňáků, což o třetinu zvětšilo stávající hejno, ptáky přitom musí krmit speciálními granulemi. Podobně se prodražuje krmení mláďat masožravců – čtyři tygřata, dvě rysata, divoké kočky dostávají hovězí, vepřové i skopové maso a sem tam pro zpestření i králíka nebo slepici. Znát je také zvýšená spotřeba krmného hmyzu při odchovech některých druhů ptáků – mandelíků, tenkozobců, snovačů.

Navzdory snahám zoo dopřát zvířatům to nejlepší, musí drtivá většina zoo bojovat s nedodržováním zákazu krmení ze strany návštěvníků. Nejčastěji trpí několika úhynů trpí domácí kozy ve výběhu u dětského hřiště. Ačkoliv si mohou návštěvníci na místě ke krmení koupit vhodné granule, dávají zvířatům cokoliv jiného. „Návštěvníci nakrmili samici losa evropského máslovými sušenkami. Ta i přes intenzivní léčbu uhynula po několika dnech na rozsáhlý zánět žaludku,“ říká smutně ředitel.

V zoo se v posledních letech hodně investuje – teď je na řadě nový provozní objekt, příští rok se bude rekonstruovat expozice sov a také chce zahájit stavbu nočního pavilonu s dokončením v roce 2021. Bude propojen s expozicí vyder říčních, odhadované náklady jsou zatím 24 milionů.

Útěkáři z Hluboké

K útěkům dochází většinou při nějaké roztržce ve skupině zvířat, kdy se hierarchicky slabší jedinec snaží uhnout silnějšímu a dokáže tak překonat i jinak dostačující bariéru. Po roztržce ve skupině kočkodanů husarských jedna z opic překonala elektrický ohradník, kterému se jinak raději uhne, několik hodin přebývala na okolních stromech a po uklidnění situace se sama vrátila do výběhu. „Zvířata se ale většinou cítí ve svých výbězích doma – tedy ve svém teritoriu a mimo něj se cítí nejistá,“ vysvětluje Pokorný.

Jindy zase polekaný klokan vyplašený neopatrným zahradníkem jedoucím okolo výběhu v hlučné multikáře přeskočil plot, který je jinak bezpečnou bariérou. Hned za plotem se zastavil, protože byl mimo své teritorium. Stačilo odmontovat jeden díl plotu a klokan se do výběhu sám vrátil.

Zoo je členem EAZA či WAZA (Evropská a Světová asociace zoologických zahrad a akvárií) a pyšní se tím, že může chovat ohrožené druhy zvířat. Několik let se zoo pokoušela získat medvěda plavého, což se jí nedávno podařilo. „V přírodě i v zoo neméně vzácný než panda velká, jen prakticky neznámý. V Evropě je chováno jen 6 jedinců, z toho 4 jsou u nás v zoo – včetně letos narozeného medvíděte,“ říká ředitel.

Zoo, většinově zaměřená na chov Euroasijských druhů zvířat, v brzké době očekává zoo příchod afrických antilop vodušek červených do její menší africké expozice. Občas některý chovatelský záměr nevyjde. V minulosti museli na Hluboké upustit od chovu gazely džejran, antilopy ze středoasijských polopouští a stepí, pro kterou pečlivě připravili rozlehlý výběh s písčitými plochami. „Ukázalo se, že vlhčí středoevropské podnebí jim nesvědčí, dnes ve výběhu žije snadněji chovatelná antilopa jelení původem z Indie,“ říká Pokorný.

Vzácní medvědi plaví v ZOO Hluboká nad Vltavou
Mláďata tygra ussurijského v ZOO Hluboká nad Vltavou

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Jihlava

Jak si vedla zoo v JIhlavě v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

V Jihlavě to na jaře vypadalo na překonání návštěvnického rekordu z roku 2016, ale extrémně horký a suchý srpen to pokazil. „Zvířata se drží ve stínu, odpočívají a šetří energii. Návštěvník si tolik nevychutná pohled na ně. Jiné je to na jaře a na podzim, kdy se zvířata ve slunečním svitu naopak vyloženě koupou a užívají si to. To se samozřejmě týká zejména tropických druhů zvířat,“ říká letos v červenci nastoupivší ředitel Jan Vašák. Ten ve vedení po třinácti letech nahradil Elišku Kubíkovou.

Zoo v posledních letech rozsáhle investovala a tak si nyní vybírá přestávku od větších projektů. Zvířata nicméně obměňuje pořád. K novějším přírůstkům patří dikdik Kirkův, malý druh antilopy žijící v pavilonu žiraf, čiperný druh severoamerické veverky čikarí červený a nosál bělohubý – všichni noví obyvatelé přišli z německých zoo. Pro návštěvníky letos zavedla vedle jiných komentovaných krmení také krmení krokodýlů, vstupné dospělákům zdražila nepatrně - o desetikorunu.

Klokan ve městě

Jan Vašák, ředitel ZOO Jihlava

Plotem prolézal z jihlavské zoo ven na lepší pastvu mladý klokan uru, který se pak něčeho zalekl a zaběhl se až mimo areál zoo. „Zvíře je to nevelké a zejména ze strany lišek asi ideální potrava, tak jsme ho už oplakali,“ říká ředitel Jan Vašák. Zmatený klokan zaběhl do chodby bytového domu, kde ho chytili pracovníci městského útulku. Pletivo pak u výběhu do výšky jednoho metru chovatelé zahustili.

V zoo v posledních dvou letech kvůli evropskému seznamu invazivních druhů ukončili chov nosálů červených a expozičně drží jediného kastrovaného samce mývala severního. „Takové zvíře v případě úniku nenadělá v naší přírodě škodu přesahující jednu generaci,“ říká ředitel Vašák. Zoo přestala chovat sýčky obecné, protože chov se příliš nedařil a nebyla sovám schopna nabídnout lepší prostor.

Naopak perspektivu vidí u vzácných indonézských prasat babirus celebeských. „Chystáme si vzájemně poskytnout se Zoo Stuttgart samce babirus, vzácných indonézských prasat (vyznačují se dlouhými zatočenými kly, podobným těm sloním, pozn.red.). Obě zahrady mají chovné samce, obě zahrady mají mláďata samičího pohlaví, takže tato možnost vyplynula ze situace v malé evropské populaci,“ líčí ředitel, jak v praxi probíhá řízení chovu vzácných zvířat mezi členskými zahradami evropského sdružení EAZA. Podobně si vymění samce leguána fidžijského se slovenskou zahradou v Bojnicích, aby zabránili příbuzenskému křížení.

Selfíčko se žirafou

Neukázněné návštěvníky řeší i v Zoo Jihlava. Na žirafí vyhlídce si tam někteří dělají selfíčka za bezpečnostním zábradlím, což následně na sociálních sítích inspiruje další lidi. „V případě, že žirafa pohodí krkem, pak takového návštěvníka srazí ze čtyřmetrové výšky na betonovou podlahu dvorku. Nechceme všem návštěvníkům kazit výhled a stavět zábranu, takže to řeší důrazným upozorněním na nebezpečí,“ říká jihlavský ředitel Jan Vašák. U vlků museli přidat před plot jiný nízký plotek, který ale zabraňuje malým zaběhnutým dětem v přímém kontaktu s nebezpečným zvířetem. Naopak v ohrožení ze strany návštěvníků jsou také ‚volně‘ žijící tamaríni pinčí, které se snaží návštěvníci krmit.

Mládě zebry v ZOO Jihlava
Plameňáci v ZOO Jihlava

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Vyškov

V zoo ve Vyškově u Brna letos čekají o pár desítek tisíc návštěvníků víc oproti loňským 170 tisícům.

Jak si vedla zoo ve Vyškově v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Za poslední dva roky zoo otevřela dvě nové expozice - průchozí voliéru Austrálie (papoušci a klokani) a podvodní svět – jezírko s průhledem pod hladinu s rybami zdejšího pásma.

Příští rok se zaměří na provozní stavby a techniku – postaví skladovací halu, přístřešky pro zvířata, udělají nové rozvody vody, nakoupí malotraktory. „Počítáme s investicí 6 milionů korun,“ říká ředitel Zoo parku Vyškov Josef Kachlík.

Zahrada chová převážně tuzemské a hospodářské druhy zvířat. Děti tu mají možnost se v určité dny svést na koních a na kontaktním ‚Dvorečku naší babičky‘ volně chodit mezi zvířaty, hladit si je a nakrmit krmivem zakoupeným v zoo na pokladně.

Zoo má aktuálně plný stav zaměstnanců. Ředitel Kachlíku připouští, že sehnat v dnešní době kvalitního, fundovaného, nadšeného a spolehlivého, zejména ošetřovatele, je velký problém. „Průměrný nástupní plat ošetřovatel bez odměn a příplatků za služby činí 22 tisíc korun,“ počítá.

Jedinou evropskou papouščí zoo mají v Bošovicích na Vyškovsku manželé Škrhákovi.
Jedinou evropskou papouščí zoo mají v Bošovicích na Vyškovsku manželé Škrhákovi.

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Chomutov

Jak si vedla zoo v Chomutově v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Největší zoo u nás co do rozlohy, má 112 hektarů, patří s 60milionovým rozpočtem (2017) spíše k menším. V letošním roce dostala od zřizovatele, města Chomutov, na investice příspěvek ve výši (zítra vám přesnou částku poslu)miliony korun.

Krmení může zabíjet

Věra Fryčová, ředitelka Zooparku Chomutov

Loni zoo získala afrického hada vejcožrouta afrického, potravního specialistu – což znamená, že se neživí ničím jiným než vejci, která polyká vcelku. Naopak zoo přišla o starého šestnáctiletého vlka – musela ho kvůli věku utratit. Vlk si vytrpěl své. „jeden z návštěvníků ho opakovaně lákal k plotu na krmení, z důvodu špatné stability poté upadl na elektricky ohradník,“ líčí ředitelka zoo Věra Fryčová.

Porušování zákaz krmení je zřejmě největší nešvar návštěvníků zoologických zahrad – návštěvníci jim nabízejí sladkosti či čerstvé pečivo.

Do konce roku například rozšíří a zmodernizuje novou expozici kunovité šelmy charzy za dva miliony korun. O samce charzy usiluje v rámci bezplatného přesunu zvířat mezi zoo sdruženými v EAZA a WAZA už delší dobu.

„Zbudujeme také podhrabové desky u rosomáků ,dodává k plánovaným investicím ředitelka Věra Fryčová, jedna z aktuálně dvou žen v čele českých a moravských zoo (v Děčíně šéfuje Kateřina Majerová).

Chovatele v Chomutově nehledají, zaměstnávají jich více než dvacet. V současné době postrádají účetní.

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc

Olomouc

Jak si vedla zoo V Olomouci v roce 2017. Počet návštěvníků / Příjmy (v tis. Kč) / z toho příjmy ze vstupného (v tis. Kč) / (kolečko) Počet chovaných druhů zvířat

Olomoucká zoo na Svatém kopečku registruje zatím vyšší návštěvnost než loni, o dvě desítky lidí. Přisuzuje to jak počasí, tak otevření nového pavilonu Kalahari, kde mají nově hrabáče kapského a medojeda kapského – toho dovezli ze zoo v jihoafrické republice.

Ještě víc návštěvníků by mohlo v následujícím roce přilákat otevření třetí etapy Safari v Zoo Olomouc – vlčí safari. Zoo připravuje také stavbu Afrických mokřadů a dokončují opravu a zprůchodnění ptačí voliéry, kam přibude kolekce brodivých ptáků.

Horko nepřeje severským zvířatům

Radomír Habáň, ředitel ZOO Olomouc

Extrémní horka v posledních třech letech nedělají dobře horským druhům, žijícím v zoo, ale i pižmoňům, přizpůsobeným na silné mrazy vysokého severu. „Zvažujeme, zda v chovu pokračovat, kvůli tropickým teplotám v létě je lepší chov přenechat severnějším zoo,“ říká Radomír Habáň, ředitel Zoo Olomouc. Pižmoni se v zoo dožívají až 24 let – v Olomouci jedno zvíře kvůli zdravotním komplikacím spojeným se stářím museli dokonce utratit.

Zoo Olomouc je jedna ze tří zoo v Česku, která umožňuje vstup návštěvníkům se psy, což ne vždy dělá dobrotu. „Jsou mezi nimi nedisciplinovaní návštěvníci, kteří mají neposlušné psy a ti obtěžují ostatní návštěvníky zoo,“ podotýká ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Reklamu udělaly zoo v minulosti opakované útěky makaků – naposledy hned po otevření nového výběhu před třemi lety a předtím v roce 2011.

„Jeden z makaků byl tehdy odchycen nedaleko Pardubic a u druhého končí stopy ve vojenském prostoru Libavá,“ vzpomíná ředitel.

Lama alpaka ze Zoo Olomouc
Kotul veverovitý, Zoo Olomouc

Vyberte si zoo, která vás zajímá:

Liberec - Ústí nad Labem - Děčín - Praha - Chleby - Brno - Zlín - Dvůr Králové - Ostrava - Hodonín - Hluboká - Jihlava - Vyškov - Chomutov - Olomouc