Diskuze
Matoucí značení piv skončí. Podívejte se, která piva budou plná či silná
Děkujeme za pochopení.
Z59d28e28n96ě98k 20M65a39n16d26í87k
Když ležák, tak Budvar. Jistojistě nezklame. Před lety, co pamatuji, stejně jako nyní. Konkurence mu přibyla, ale stejně je to jedno z nejlepších piv na trhu, protože má všechno, co má kvalitní pivo mít.
R38o37s27ť68a 56J59a12n42č98a63r
A co povinně uvádět stupňovitost. Také bych zavedl povinné označení technologie HGB (ředění piva vodou s CO2) při využití nad 0,3 %
M46i75r98o83s64l13a18v 65Š71i32m41k88o
Hlavně by mělo být velkým písmem napsán obsah alkoholu. Čím je ho více, tím je pivo kvalitnější, méně vodnaté. Lihem se snad u nás nedotuje...
J25i67ř64í 41P64r31a98ž20á84k
Nemáte úplnou pravdu. Množství alkoholu závisí na prokvašení sladu. Když necháte hodně prokvasit, máte víc alkoholu, ale jde to na úroveň chuti, kterou dělá zbytek sladu. Podstatná je stupňovitost, tedy množství suchého podílu před kvašením.
M95i60r44e75k 31Z87á68v43o80d54n22ý
Nerozumím, k čemu je takové označení dobré. Proč se to neoznačuje klasicky stupni.
J20a95n 81S51o97u25k55u62p
Protože značení stupni je v podstatě nicneříkající. Představte si, že kupujete auto v krabici a na ní máte napsáno, kolik má kol.
M31i50r54o65s26l48a21v 59S14t25e94i80n42e88r
Tradice byla vždy 10° sladu jako výčepní pivo, 12°byl ležák (i když i to řídké pivo, 7°, 8°, 10°, nově i 11° se vyrábí také jako ležáky, t.j. "spodním" kvašením za nízké teploty).
Historické pivo před r. 1840 bylo vždy vyráběno "svrchním" kvašením za pokojové teploty. Takže stačí podat také stupňovitost, čili podíl "mladiny" v základu, tím i dostatečně vyjádřit relativní obsah alkoholu i výživných látek v pivě a označit takové pivo za "kvasnicové" nebo "pšeničné", v Německu je to označení třeba "Kölsch", čili pivo stylu Kolín/Rýnem, nebo "Weissbier", na rozdíl od "Pils" nebo "Export" pro piva plzeňského typu- ležáky.
Plné pivo je otrocky přeložený "Vollbier" což značí neochuzené pivo s nejméne 12° mladiny. Silné pivo je opět překlad "Starkbier" čili pivo od 13° nahoru. Mimo Německo se ale takové označení nepoužívá.
Pivovar v Náchodě ovšem české pivo nevaří, tam se zřejmě díla ujali Němci. Už podle barvy, české pivo je vždy přibarvováno do zlatova, německé pivo má přírodně světlou barvu, i to "silné".
M49a24r63t17i42n 24K48o31ž90í76n
Barva piva záleží především na podílu plzeňského, karamelového, barvícího, případně vídeňského, či mnichovského sladu. Plzeňský nejsvětlejší, pak je vídeň, pak mnichov, pak karamel a nakonec přepražený barvící. Takže německá světlá přírodní barva jsou keci.
J29i78ř29í 84K22r42u48t74i45l
Pondělí až pátek piji plná piva a jen ve středu piji silná piva abych po návratu domů byl silný.
Konečně i moje životní družka je spokojená.
P50a94v27e37l 19V38a64j28n84e72r
Naleju si plné pivo, ale během chvilky je z něj prázdné pivo...
P78e30t27r 41M37e43j18z23l47í82k
Už jsme tady jednou měli značení piv podle stupňovitosti. Což bylo značení vůči spotřebiteli nejférovější. Všechno ostatní jsou jen tanečky, jak ho oklamat.
M28a63r87t95i69n 91K74a90r81á55s15e95k
No znacit pivo jen podle stupnovitosti je asi tak logicke jako znacit tvrdy alkohol jen podle % alkoholu, proc odlisovat vodku a whiskey? Spotrebiteli musi stacit ze je to "ctyricitka"...
J43i98ř29í 46P79r32a85ž83á13k
Zase jde o možnost vařit patoky a vydávat je za pivo. Kdyby i u nás platil Deutsches Reinheheitsgebot, tak by bylo vše jasné a pivo by se vařilo jen ze sladu, chmele a vody. Nešlo by do piva přidávat cukr ani rýži,.... Stupňovitost a obsah alkoholu dává dostatečnou informaci o prokvašení a tedy chuti, kterou dělá neprokvašený slad a chmel.
D66a27n62i72e46l 39N67. 81P30o83k42o18r96n37ý
Přísně dle RG smí být v pivu jen JEČNÝ slad. Tedy ani pšenice, žito či oves. Takže jste pro zrušení weizenu, stoutů, spousty moderní alů, velkou část belgických stylů?
T89o61m98á25š 58T83a55t22í89č31e16k
No hlavně že v Plzni smí i nadále označovat tu svou jedenáctku, která leží akorát tak na korbě náklaďáku při rozvážce, jako ležák.
J82a25n 53J97e94ž27e21k
Ono to spíš vypadá, že ti "leží v žaludku", ne?
Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů
Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...
Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí
Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není
Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....
Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko
Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh
Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...
Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice
Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené...
Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...
Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži
Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...
Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí
Premium Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali....
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!