Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (11. února 2022)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (11. února 2022) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Lesnický fond se přesune do Brna, rozhodl Nekula. Novým ředitelem je Kučera

  • 4
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) se přestěhuje z Prahy do Brna, řekl ve čtvrtek MF DNES ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Jmenoval v tomto týdnu nového šéfa fondu, který bude mít přesun na starost. Předsedou představenstva se stal soudní znalec v oboru ekonomika a zemědělství Josef Kučera (50).

Nekula po svém nástupu do křesla šéfa zemědělského úřadu řekl, že zadá analýzy na možné ušetření peněz při přesunu dvou resortních fondů mimo hlavní město. U PGRLF půjde o Brno, u Státního zemědělského intervenčního fondu se uvažovalo o Olomouci.

Jak tehdy upozornily Seznam zprávy, u PGRLF by se mohly úspory podle analýzy společnosti Ernst & Young projevit vzhledem k vysoké investici nejdřív za 12 let. Důvodem je mimo jiné odchod pracovníků, kteří by se nechtěli do Brna z hlavního města stěhovat, stát by jim musel platit odstupné a zaškolit nové lidi.

Před přesunem fond zeštíhlí

„Otázka nezní, jestli ano, nebo ne – ale kdy. Teď jde o to načasovat, aby to bylo co nejefektivnější – nevylučuji, že bude ještě mezikrok, tedy že si PGRLF prodlouží o rok nebo o dva pobyt v Praze,“ řekl ve čtvrtek portálu iDNES.cz Nekula. V těchto letech podle něj dojde k „racionalizaci“ procesů, tedy k omezování počtu pracovníků. Podle něj by se tak měla zvýšit také produktivita práce, aby se nemusel stěhovat tak velký „moloch“.

U problematiky nutnosti pronájmů nových prostor Nekula řekl, že kanceláře nemusí být pro tolik lidí, může se využívat home office, například u oddělení kontroly, kde jsou pracovníci tři až čtyři dny v týdnu v terénu. Další variantou jsou sdílená kancelářská místa pro více lidí.

Ohledně nutnosti platit pracovníkům odstupné si Nekula myslí, že fluktuace na úřadu je slušná a když se využijí příchody nových zaměstnanců na nové pracoviště a přirozený odchod starých, nebudou transformační náklady tak vysoké. Podle něj tak byl z problematiky vytvořený „zbytečný strašák“.

Fond rozděluje státní miliardy

„PGRLF má svoje nezastupitelné místo v rámci agrárního sektoru ČR. K mým prioritám bude, vedle přípravy plánované relokace, patřit také změna směrem k uživatelsky přívětivějšímu systému a elektronizaci komunikace společnosti,“ sdělil Kučera.

Kučera je absolventem Mendelovy univerzity v Brně, jeho odborná dráha je podle ministerstva spojená s profesními chovatelskými organizacemi v ČR. Fond hospodaří každoročně s částkou kolem dvou miliard korun, zaměřuje se na poskytování garancí a dotací části úroků z úvěrů hlavně pro malé a střední firmy.

Předchozího ředitele Vladimíra Ecka odvolal Nekula letos na jaře. Eck byl šéfem fondu přes tři roky, funkční období mu skončilo loni a znovu uspěl ve výběrovém řízení.