Zemědělci dostanou zelenou naftu

- Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení dvě poslanecké předlohy poslanců ČSSD a KDU-ČSL, které počítají s vracením daně z nafty používané zemědělci. Proti předlohám poměrně ostře vystoupili poslanci ODS. Předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Palas (ČSSD) ve svém návrhu upozorňuje, že ceny vstupů do zemědělství vzrostly v letech 1989 až 1997 zhruba o 230 procent, ale ceny zemědělských výrobků pouze o 52 procent. Ceny zemědělských výrobků tak podle něj v ČR dlouhodobě zaostávají za úrovní cen v EU o 30 až 50 procent. Poslanec jako příklad uvedl dva existující systémy zlevnění pohonných hmot.

Francouzský systém je podle něj založen na tom, že zemědělci mají síť čerpacích stanic, kde mohou  zlevněné pohonné hmoty nakupovat již za nižší cenu. Odpadá tak administrativa spojená s vracením peněz.

V Německu zemědělci mohou nakupovat pohonné hmoty u kterékoli čerpací stanice s tím, že peníze se jim jednou do roka vracejí. Podobné systémy fungují také v Belgii, Nizozemsku, Lucembursku, Finsku, Portugalsku, Řecku a Austrálii.

O zavedení zelené nafty usiluje i lidovecký poslanec Jan Grůza. Ve své předloze navrhl, aby bylo zemědělcům vraceno 60 procent sazby spotřební daně pro motorovou naftu.

Uzákonění takzvané zelené nafty nebude mít ve sněmovně jednoduchý osud. Již v předchozích letech se proti novele, kterou tehdy předložili společně poslanci KDU-ČSL a ČSSD, postavili pravicoví poslanci.

Například zákonodárci ODS a ODA z minulé Poslanecké sněmovny shodně argumentovali, že zákonná úprava bude živnou půdou pro masivní daňové úniky.