Diskuze

Zálohy na PET lahve jejich sběr nezlepší, naopak třídění ohrozí, tvrdí studie

Zálohový systém nezaručí zvýšení sběru PET lahví na devadesát procent, ohrozí třídění ostatních druhů odpadů a nemotivuje spotřebitele, aby nepohazovali odpad v přírodě. Česko má jeden z nejlépe fungujících systémů na třídění obalů a zálohy ho ohrozí, řekl náměstek ministerstva životního prostředí (MŽP) Vladislav Smrž.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J15a45n 47B18u32b17e29n

6. 6. 2019 1:29

Ten systém musí byt jak ve Skandinávii, a totiž ze jakoukoliv plechovku či pet láhev lze vrátit kdekoliv, všude ji vezmou zcela bez ohledu na to, zda to prodavaji.

1 0
možnosti
VK

Proti jdou nápojové firmy. Mají strach, že klesne přidej těch jejich balených sr..ek.

1 2
možnosti

Samozřejmě. Proto by názor těchto subjektů vůbec neměl být brán pří přípravě zákonů

1 1
možnosti

Samozřejmě, že zálohy sběr zlepší. Jen tak záloha nesmí být 1 Kč, ale třeba dvacka.

0 1
možnosti
PS

PET už skoro nekupujeme, žlutý kontejner mám u domu a jednou týdně tam plasty vyhazuju. V práci spotřebuju tak 2 lahve týdně a na ně máme extra kontejner taky. Pokud bude záloha nízká a kontejnery zmizí, tak se na to vykašlu a hazim je do smesneho odpadu.

Jinak ty plné lesy a příkopy... Rádi chodíme na pěší výlety a žádné hory PET lahví nevidím. A tu jednu láhev za několik km seberu a hodím ji do žlutého kontejneru, zatím jich je dost.

2 0
možnosti
GK

Jak tipycky ceske ;-D;-D Opet se hleda milion duvodu proc to nepujde.

Pokud bude na plastovou lahev zaloha 6-7 korun jak v Nemecku tak se najde i v Cesku dost zberacu co uz se postaraj ze se nikde zadna valet nebude.

2 1
možnosti
JM

Všetko sa dá, len treba chcieť.

Keď sa nechce, nájdeme milión dôvodov, prečo to nejde.

3 1
možnosti
JK

A co tím chcete říct ? Že budete s radostí obíhat obchody a hledat kde vám tu vaši pomačkanou láhev vezmou ? Děkuji, já raději žlutý kontejner.

2 1
možnosti
MD

Pijme vodu z vodovodu.

Nemám ráda recyklační byznys a cokoliv půjde mimo něj je dobře.

0 0
možnosti
LZ

Mne by přišlo vhodné začít třeba řešit jak se PETky převáží do obchodu. Zpravidla je dovezou po 6-ti kusech zabalené dohromady v docela silném plastu aby držely u sebe. Troufnu si odhadnout, že 70-80% tady toho "převozního" obalu se v obchodě roztrhá a hned vyhodí protože ne každý kupuje po 6ti ale jen třeba jeden kus nebo dva. Tady ten plast do kterého je to zabalené bych zrušil a použil bych nějaké skládací přepravky na převoz. Ten kdo bude chtít celý balík šesti může si je vzít i s přepravkou a za tu zaplatí zálohu jako třeba u přepravky na pivo...

4 0
možnosti
PD

to samé, co píšu dole kolegovi o skle. vyšší hmotnost, větší objem, míň se vleze do auta, pojede víc aut atd.

0 0
možnosti
AN