Zákon donutí banky odkrývat účty teroristů

  • 3
Stát přiostří boj proti praní špinavých peněz a chce také zajistit, aby přes české banky neprocházely peníze teroristů. Připravuje proto zákon, který by měl už příští rok bankám nařídit, aby kontrolovaly a hlásily, zda nevedou účty osobám podezřelým z financování terorismu.

Prohloubí tak současná opatření, podle kterých banky už dobrovolně pracují se seznamy osob a firem, které zejména americké orgány z financování terorismu podezírají.

Ale zatím jim takové kontroly zákon nenařizuje. Finanční ústavy také nemají povinnost ohlásit, kdyby mezi svými klienty rozpoznaly sponzora teroristů.

"Nový zákon by nařídil ohlašovací povinnost všem finančním institucím, nejen bankám. Rozšířil by ji i na další subjekty, které se pohybují kolem převodů peněz a majetku, například na právníky, auditory," říká předseda komise pro bankovní a finanční bezpečnost Bankovní asociace Eduard Jeleň.

Banky dnes musejí upozorňovat především na podezřelé transakce. Finanční analytický útvar ministerstva financí se tak dozvídá o případech, kdy má klient příliš velké množství účtů, či - když na nich panuje neobvykle čilý ruch - příliš vysoký obrat.

Banky hlásí i převody nezvykle velkých objemů peněz. Každý rok dostane ministerstvo od bank asi dva tisíce tipů na podezřelé obchody. Podává kolem stovky trestních oznámení na transakce, v nichž se otočí 10 miliard korun.

Dodnes však v Česku nebyl za praní špinavých peněz nikdo odsouzen.

Jenže svět už se nebojí jen špinavých peněz, které pocházejí z nelegálních činností a živí další organizovaný zločin - obchody s drogami, zbraněmi - ale hlavně peněz, které byly vygenerovány zákonným způsobem a slouží k vytvoření fondů pro teroristické organizace.

Jak se však čisté peníze připravené pro teroristy poznají? "Chovají se jinak, například se nemusí tak rychle otáčet jako ty, které pocházejí z nelegálních činností.
Jsou nejprve investovány, a než se použijí, stihnou na nich vyrůst perfektně legální podniky, které pak přinášejí teroristům stálý výnos," upozorňuje Bill Tupman, který řídí výzkum společenské bezpečnosti na britské univerzitě v Exeteru.

Důkazem je podnikatelské impérium nejhledanějšího teroristy Usámy bin Ládina. Jeho podniky vydělávají na obchodech s medem, poskytování internetového připojení, chovatelství dobytka, lovu krevet, stavebnictví a zahraničním obchodu.

Od loňského podzimu české banky pracují se seznamy osob a firem podezřelých z financování terorismu. "Porovnáváme je s našimi databázemi a ověřujeme, zda někdo z nich není naším klientem. Ale zatím nevíme o případu, kdy by se mezi klienty českých bank někdo takový našel," říká Jeleň.