Z českých PET lahví ušijí Číňané prádlo

  • 20
Dvě stě tisíc korun utratila čínská firma za staré plastové lahve z Písku a Strakonic. Číňané chtějí z vytříděného odpadu vyrábět dámské kalhotky a další oblečení.

"Ve smlouvě se píše, že čínská společnost využije naše PET lahve k výrobě dámského a pánského spodního prádla, triček, bund, bot a koberců," řekl vedoucí třídicí linky na odpady Václav Kučera.

První dva kamiony plné slisovaných plastových lahví odjely do Brandýsa nad Labem, kde budou sešrotovány a přeměněny na umělé vlákno. Z něj pak Číňané vyrobí textil.

O staré plastové lahve byl přitom nečekaný zájem. Kromě čínské firmy se o zatím nezvyklou surovinu zajímali i další výrobci. Za jeden kamion devadesáti balíků - tedy osm a půl tuny bílého plastu - však Číňané nabídli vůbec největší cenu.

"Až o tři tisíce korun za tunu převyšovala nabídku jihočeského Silonu Planá nad Lužnicí," řekl vedoucí Kučera.

Protože cena vytříděného a slisovaného plastu stoupá, městům Strakonice a Písek, která linku postavila, by se třiadvacetimilionová investice do ní mohla vrátit během několika let.

Linka zatím pracuje ve zkušebním provozu. Plastový odpad, který se sveze do Vydlab z barevných kontejnerů, třídí zaměstnanci na bílé, zelené a modré PET lahve. Ty se pak lisují.

,