Paul Wolfowitz

Paul Wolfowitz se ve středu sešel v Bruselu se zástupci EU, kterým vysvětloval svůj pohled na vedení Světové banky (30. března 2005) | foto: Yves Herman, Reuters

Wolfowitz se vrhl do boje za Afriku

  • 4
Do boje se světovou chudobou se od prvního června pouští bývalý náměstek ministra obrany USA Paul Wolfowitz. Po nástupu do funkce prezidenta Světové banky vyhlásil, že se chce zaměřit především na problémy Afriky, korupci a zvýšit vliv chudých zemí na rozhodování organizace.

Wolfowitz přebírá otěže největšího globálního věřitele chudých zemí i přes kritiku, která mu vyčítá jeho účast na přípravách války s Irákem.

Novinářům Wolfowitz sdělil, že jeho hlavní prioritou bude Afrika. Zároveň ale nechce opomíjet ani problémy Latinské Ameriky, blízkého Východu a Asie.

"Je před námi ještě dlouhá cesta, ale nic mne neuspokojí víc, než když na konci svého působení budu cítit, že jsme sehráli svou roli v období, kdy se Afrika stává z kontinentu zoufalství kontinentem naděje," řekl.

Wolfowitz chce také navázat na práci svého předchůdce Jamese Wolfensohna v boji s korupci v projektech Světové banky a v nejchudších zemích.

Upozornil také, že banka by měla hrát větší roli při poválečné obnově některých zemí, včetně Iráku. V tomto případě poukázal na spojitost mezi Irákem a africkými státy jako je Libérie nebo Kongo, kde běží projekty i přes politickou nestabilitu.

V distancování se od americké zahraniční politiky, kterou ještě nedávno sám utvářel, Wolfowitz problém nevidí. A podle svých slov se zatím ani se skeptickými názory v tomto směru nesetkal.

"S tím se lze vyrovnat tak, že budete objektivní a věrohodní. Pokud jsem zatím něco slyšel, tak to bylo: 'Páni, třeba nám zajistíte nějaké užitečné spojení s Bílým domem nebo Kongresem'," dodal.

,