Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Zbraně do Egypta i Saúdům. Česko kritizují za vývoz do nestabilních zemí

  • 119
Česko vyváží zbraně do nestabilních oblastí a autoritářských zemí, jako jsou Egypt a Saúdská Arábie. Podle mezinárodní organizace Social Watch tím přispívá k potlačování občanských svobod a k vyhánění lidí z jejich domovů, a tím posiluje migrační vlnu.

Předseda české odbočky Social Watch Tomáš Tožička ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že ve světě jsou dvě desítky konfliktů, v nichž umírá stále víc lidí. 

„Jedním ze zásadních problémů je velmi snadná dostupnost zbraní pro válčící strany,“ prohlásil. „To, co vývozci zbraní dělají, je sebevražedná aktivita. Kvůli tomu bude ještě víc lidí na útěku,“ upozornil na souvislost zbrojních exportů s migrační krizí.

Hlavním problémem jsou podle něj zejména vývozy do nestabilních oblastí. „Jedná se především o státy, kde vládnou diktátorské režimy, kde vládnou netransparentní režimy a kde zbraně jsou zneužívány k potlačování jakékoli občanské angažovanosti,“ uvedl Tožička. zbraně

Zbraně pro Egypt

Kritika Social Watch byla namířena zejména proti exportu českých zbraní do Egypta, kde je bezpečnostní složky využívají proti demonstrantům.

Rekordní export

Export zbraní a vojenského materiálu z Česka dosáhl loni rekordní hodnoty 18,2 miliardy korun, v roce 2015 to bylo 15 miliard. Z jednotlivých států české zbrojovky nejvíc vyvezly do Iráku (více čtěte zde).

Problémem je podle organizace i vývoz nákladních automobilů do Saúdské Arábie, která je využívá pro transport vojenských materiálů. Saúdská Arábie je navíc kritizována za svou vojenskou účast v konfliktu v Jemenu. 

Evropský parlament přijal v roce 2016 rezoluci, v níž vyzval členské státy, aby vojenský materiál do Saúdské Arábie přestaly vyvážet.

Social Watch je síť občanských organizací, které usilují o odstranění chudoby a jejich příčin a zajištění míru. Sleduje také naplňování rozvojových cílů, které si stanovila OSN a ke kterým se přihlásila i Česká republika.