Letiště v Českých Budějovicích zahájilo provoz. Slavnostního aktu při spuštění...

Letiště v Českých Budějovicích zahájilo provoz. Slavnostního aktu při spuštění letiště se zúčastnil ministr dopravy Martin Kupka, hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba, generální ředitel Čedoku Stanislav Zeman a další hosté z Řízení letového provozu ČR, letecké společnosti Smartwings a přímo z vedení Jihočeského letiště České Budějovice. (2. srpna 2023) | foto: Čedok

Sázka na regionální letiště vyšla. Čedok vloni vydělal 350 milionů korun

  • 10
Loňská sezona byla pro nejstarší tuzemskou cestovní kancelář rekordní. Meziročně Čedoku vzrostl počet klientů o více než polovinu na 420 tisíc. To s sebou přineslo zvýšení zisku na očekávaných 350 milionů korun před zdaněním a odpisy. Nárůst vedení cestovní kanceláře spojuje s úspěšnou expanzí z regionálních letišť.

„Je otrava cestovat na svoji dovolenou přes Českou republiku. Jsou klienti, kteří musí na ruzyňské letiště, byť ho máme rádi, cestovat tři, čtyři, pět hodin,“ uvedl generální ředitel Čedoku Stanislav Zeman. Právě tyto klienty se podle něj podařilo cestovní kanceláři podchytit.

Například z brněnského letiště s Čedokem vloni cestovalo 160 tisíc z celkových zhruba šesti set tisíc odbavených cestujících letiště v brněnských Tuřanech. Právě z Brna Čedok vypravil první regionální dálkovou linku na thajský ostrov Phuket. Celkem společnost provozovala osm dálkových spojů z Česka.

Celkově dosáhly tržby Čedoku 7,8 miliardy korun. To je bezmála dvojnásobek oproti roku 2022, případně čtyřnásobek proti roku 2021. Ten byl ale stále částečně poznamenaný covidovými uzávěrami.

Předprodeje letních dovolených rostou, Češi je nakupují i s ročním předstihem

Za efektivním hospodařením podle Zemana je důsledná politika naplněnosti objednaných letových spojů. Ty podle něj dosahovaly průměrné obsazenosti 98 procent ať už přes letní sezonu, nebo na exotických destinací během zimní sezony exotických dovolených.

Zvyšuje se rovněž úroveň hotelů, které si čeští turisté objednávají. 85 procent klientů si volí pobyty ve čtyř a pěti hvězdičkových hotelech. Vyšší počet hvězd si přitom vybírají klienti odlétající z regionálních letišť, než ti z Prahy, dodal Zeman.

Využili jste někdy odletu z regionálního letiště mimo Prahu?

celkem hlasů: 406
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 27. února 2024. Anketa je uzavřena.