Vymáhání dluhů se vyplatí svěřit firmě s dobrou pověstí

- Placení faktur dlouho po splatnosti se stalo pro podnikatele běžné jako používání mobilního telefonu. Pro většinu firem je tento »nevinný« nešvar existenčním problémem. Ze solidní firmy se rázem vinou druhotné platební neschopnosti může stát dlužník na pokraji krachu. Jak se mohou podnikatelé proti neplatičům bránit? Pokud nechtějí čekat roky na rozhodnutí soudu, které mnohdy peníze stejně nevrátí, neboť dlužník je už dávno nemá, nezbývá než se obrátit na vymahače. Více či méně oficiální - buď prověřenou agenturu s dobrým jménem, které na dlužníka útočí v mezích zákona, nebo tvrdší chlápky, používající poněkud svérázné metody. V tomto případě se však vystavují velkému riziku.
Agenturu je dobré vybírat podle jména

Před tím, než se podnikatel na agenturu vymáhající pohledávky obrátí, měl by učinit tyto kroky. Vyplatí se zjistit, jakou má agentura pověst. U velkých známých společností typu Dun& Bradstreet, Intrum Justitia či Nefi Bohemia má klient jistotu, že postupují při vymáhání dluhů standardními cestami zcela v souladu s právními předpisy - dlužníka upomínají dopisy, telefonicky či formou osobních návštěv.

V některých případech připraví věřiteli pohledávku i k soudnímu projednání. Jejich odměna bývá na stejné, často i nižší úrovni ve srovnání s cenou menších agentur beze jména. S »bezejmennou« agenturou se podnikatel vystavuje riziku, že se neoficiální metody obrátí proti němu samotnému.

Dluhy totiž některé z nich vymáhají pomocí vyhrožování či zastrašování. Tyto způsoby bývají sice úspěšné, mohou však podnikateli přinést spoustu problémů. V lepším případě změní agentura během práce dohodnuté podmínky a chce za své služby více peněz.

Pokud použije násilí a podnikatel s tím tiše souhlasí, stává se jejím spolupachatelem, a tudíž rukojmím. Nejhorší situace nastane, když druhá strana, tedy dlužník, vymahače přeplatí. Z věřitele se rázem stává oběť. Výjimkou nejsou ani případy fyzického napadení či ničení firemního majetku.

Pochopitelně ne každá malá agentura skrývá toto nebezpečí. Solidní, byť neznámé kanceláře lze poznat poměrně lehce - mají své stálé sídlo, pevné telefony, jejich majitel vlastní platný živnostenský list s identifikačním číslem firmy. Často nabízejí své služby i na internetu. Se svými klienty uzavřou stejně jako renomované agentury smlouvu a vyžádají od nich potřebné doklady - příslušné faktury, objednávky, dodací listy či smlouvy. Svému klientu netají, jak budou při vymáhání pohledávky postupovat.

Cena se obvykle počítá z vymoženého dluhu

Velkou roli hraje výběru agentury také cena, kterou si účtuje za své služby. Některé vymahačské firmy si řeknou o peníze až v případě, že pohledávku pro podnikatele skutečně získají - například Dun&Bradstreet. Jejich odměna se značně liší, pohybuje se obvykle od deseti do třiceti procent z vymožené částky.

Jsou i společnosti, které požadují vstupní poplatek, který se pak v případě vymožení pohledávky od provize odečítá. Tímto způsobem postupuje například společnost Intercredit. U některých zase uhradí klient roční poplatek. Provize z každého dluhu je pak výrazně nižší, než si účtují agentury, které svoji odměnu vypočítávají až z vymožené částky.

Lépe se vymáhají mladší pohledávky. Konkrétní cenu za své služby stanovují agentury podle výše a stáří pohledávky. Obecně totiž platí, čím mladší pohledávka, tím větší je naděje, že ji agentura věřiteli vymůže. Některé společnosti si dokonce stanoví hranici stáří dluhu. »Od prvního srpna přijímáme tuzemské pohledávky ne starší než jeden půl roku a zahraniční maximálně dvouleté,« říká Anna Žemlová ze společnosti Dun Bradstreet.

Petr Krátký ze společnosti Intrum Justitia míní, že největší naději na úspěch má vymáhání dluhů se stářím třicet až devadesát dnů po splatnosti. »Naopak po jednom roce stáří pohledávky šance na její úspěšné inkaso rapidně klesá,« uvádí Krátký.

Stejné zkušenosti mají i ve firmě Intercredit. »Obrátí-li se věřitel na inkasní společnost s pohledávkou po splatnosti jeden měsíc, pohybuje se míra úspěšného inkasa okolo třiadevadesáti procent, po roce klesá na šestadvacet procent,« vysvětluje prokuristka společnosti Hana Kovaříková.

Podmínky vybraných agentur na vymáhání pohledávek
agentura              cena služby                                požadované dokumenty k pohledávce
Dun& Bradstreet  3-20 %/10-30 % 1)           kopie faktur, příp. objednávky, smlouvy nebo důlež. koresp. (ne upomínky)
Intercredit Praha 1000-1500/2000-3000 + provize 6-8 %/10-20 % Kč  kopie faktur, dod. listu, smluv, příp. jiných dokumentů
Intrum Justitia od 150 Kč + provize od 3 % 2)za případ       kopie např. objednávky, faktury,  dod. listu, data i v elektron. podobě
Nefi Bohemia 200 Kč + 4,9 % provize           údaje o dlužníkovi, i na počítač. sestavě
podeps. statut. orgánem a s razítkem
Agentura SOS   3000/5000 Kč paušál 3)+ 10 - 20 % provize       údaje o dlužníkovi

agentura                  ostatní podmínky                                      odkup pohledávek
Dun& Bradstreet
zahr. kromě býv. Sov. svazu,                                    ne
                                  Jug., Rumun. a Bulh.
Intercredit Praha                     -                                                            ne
Intrum Justitia           schopnost prokázat                             ano, zprostředkovává
                                  oprávněnost pohledávky
Nefi Bohemia           po 90 dnech od zač. vymáhání                        internetová
                                       pohled. je služba zdarma,                     burza pohledávek
Agentura SOS                          -                                                         neuvedeno

Poznámka: 1) tuzemská/zahraniční, 2) tuzemská/zahraniční, vstupní poplatek se odečítá od provize, 3) v Praze/mimo Prahu
Pramen: společnosti a internet

Jak postupovat při problémech s nedobytnými pohledávkami
Neotálet!
Každý den po splatnosti faktury navíc snižuje šanci na vrácení peněz
* poslat dlužníkovi upomínku
* když dlužník nereaguje, obrátit se na agenturu zabývající se vymáháním pohledávek
* sepsat s agenturou smlouvu
* předat potřebné dokumenty o pohledávce - faktury, objednávky, dodací listy, smlouvy
* zaplatit agentuře dohodnutou odměnu podle smlouvy - předem vstupní poplatek nebo po vymožení dluhu určené procento z vymožené částky