Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyhrála pravice, tak honem do reforem, vzkazují politikům byznysmeni

  16:39aktualizováno  17:22
Nejpravděpodobnější výsledek voleb, tedy vznik středopravicové vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, se zamlouvá tuzemským podnikatelům. Byznysmeni se shodují na tom, že pod takovým vedením by ekonomika prosperovala lépe než pod taktovkou levice. Od vlády chtějí, aby dotáhla do konce důležité reformy penzí či zdravotnictví a zlepšila podmínky pro podnikání.

Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dává podle podnikatelů šanci na prosazení reforem i nutné šetření státních financí. Na fotografii Petr Nečas (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09). | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

"Podniková sféra potřebuje spoustu zjednodušení v legislativě, začít podnikat je dnes stále komplikované. Pevně věřím, že pravicově orientovaná vláda nám v tom pomůže," uvedl v anketě iDNES.cz mezi podnikateli a manažery šéf společnosti Lasselsberger, která je největším tuzemským výrobcem obkladaček.

Podnikatelé se obávali levicové vlády. Internetová firma Vivantis provozující síť webových obchodů dokonce zvažovala, že pokud zemi povede ČSSD, odejde do některého z daňových rájů. Podle jejího majitele Martina Rozhoně už ale podobné úvahy nejsou aktuální. "Rádi se budeme podílet vyššími daněmi na umořování dluhu, pokud bude s financemi zacházeno ze strany státu zodpovědně," řekl Rozhoň.

Radim Jančura

majitel dopravní společnosti Student Agency

Radim Jančura, majitel Student Agency.Osobně považuji výsledek voleb za obrovské vítězství rozumu nad populismem. Volby jsem prožíval podobně jako hokejový zápas našich se Švédskem, Tehdy to také do poslední chvíle vypadalo, že prohrajeme, nakonec jsme ale vyhráli.

Myslím si, že pokud se podaří sestavit středopravicovou vládu, je to obrovská příležitost pro zavedení nutných reforem. A nejen díky silné pozici pravicových stran, ale především kvůli situaci zadluženého Řecka. Je to pro lidi příklad, kam až může zadlužování státu vést. Myslím si, že díky tomu pochopí, že je nutné utáhnout si opasky.

Martin Rozhoň

vlastník internetové společnosti Vivantis provozující síť webových obchodů

Martin Rozhoň, majitel společnosti Vivantis.Celkově hodnotím volby velmi pozitivně – náskok ČSSD se snížil, pravice celkově posílila, což dává naději na zodpovědnou rozpočtovou politiku a příjemnější podnikatelské prostředí. Nedělám si příliš velké iluze o nezkorumpovatelnosti, kterou hlásají nové strany, ale doufám, že i v tom by se mohla současná neúnosná situace alespoň trochu zlepšit.

Náš zvažovaný únik před ČSSD do daňového ráje není pro nás tím pádem aktuální – rádi se budeme podílet vyššími daněmi na umořování dluhu, pokud bude s financemi zacházeno ze strany státu zodpovědně.

Je dobré, že se do parlamentu dostalo také více žen a že omládl. K volbám však přišlo velmi málo lidí, což je škoda. Lidé však mnohem více kroužkovali preferenční hlasy, což vyšachovalo některé zprofanované politiky, to je pozitivní.

Roman Blažíček

šéf keramické společnosti Lasselsberger

Jednatel společnosti Lasselsberger Roman Blažíček.Z výsledku voleb jsem překvapený asi jako většina obyvatel, protože relativně velkou převahu získala pravice. Je to dobrá zpráva, jelikož by teď měla získat většinu v parlamentu. Snad se teď pohnou dopředu důležité reformy, které nutně potřebujeme nejen pro blaho lidí, ale samozřejmě i pro podnikání. Pokud se tedy podaří dotáhnout pravicovou vládu do konce.

Je nutné řešit zdravotní či penzijní reformu nebo soudnictví. Je řada věcí, které se dlouho neřešily, protože jsme neměli vládu s politickým mandátem.

Dopady na ekonomiku se teprve ukážou. Podniková sféra potřebuje spoustu zjednodušení v legislativě, začít podnikat je dnes stále komplikované. Pevně věřím, že pravicově orientovaná vláda nám v tom pomůže.

Petr Vyhnálek

jednatel sítě obchodů Globus

Petr Vyhnálek, jednatel sítě obchodů Globus.V každém případě si myslím, že výsledek voleb je dobrý. Jako pozitivní dopad na ekonomiku považuji to, že nepůjdeme cestou předluženého Řecka.

Je ale nutné, aby nová vláda dál neodkládala potřebné reformy. To je podle mě také důvod, proč lidé volili pravicové strany. Je za tím jasný vliv hlavně mladých lidí, kteří si řekli, že nechtějí dopadnout jako Řekové. A pokud politici své sliby nesplní, lidé je už příště volit nebudou.

Pozitivní by měl být výsledek voleb také pro maloobchod, protože všechna restriktivních opatření, která v Česku v poslední době vznikla, směřovala od poslanců levice.

Václav Maixner

šéf společnosti Flexima poskytující služby pro automobilový průmysl

Šéf společnosti Flexima Václav Maixner.Pokud by se sociální demokracii podařilo sestavit vládu, byl by to problém. Já ale doufám, že k tomu nedojde a že bude vládnout pravicová vláda. Tím pádem jsem s výsledkem voleb spokojen.

Doufám, že v rámci vlády, kterou očekávám, se bude dál zjednodušovat podnikání. Určitě se bude znovu hovořit o nějakých změnách v zákoníku práce, aby bylo možné sjednávat pružnější pracovní poměr. Pro naší firmu je velmi důležité, abychom mohli jednoduše nabírat lidi, když se nám bude dařit, a naopak abychom se s nimi mohli stejně rozloučit, když se nám dařit nebude.

Co nejdříve by měly nastat reformy, které už se nesmějí dál odkládat, jinak to není dlouhodobě udržitelné. Doufám, že se tyto věci začnou brzy prosazovat.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...