Lyžaři letos nemuseli cestovat jen vysoko do hor, sněhu bylo dost i v nížinách. Ilustrační foto

Lyžaři letos nemuseli cestovat jen vysoko do hor, sněhu bylo dost i v nížinách. Ilustrační foto | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Vlekaři jsou s letošní zimou spokojení, hotely méně

  • 4
Vlekaři v českých lyžařských střediscích jsou s letošní zimou spokojeni. Sezona jim začala už na konci listopadu, přinesla dostatek sněhu a stálé počasí bez výraznějších oblev. Naproti tomu hoteliéři si letošní zimu nepochvalují, protože zejména z ciziny přijelo méně turistů.

Největší vlekařská firma v zemi, Skiareál Špindlerův Mlýn, je s letošní sezonou spokojená. "Po ekonomické stránce se naplnily naše představy, abychom mohli do rozvoje areálu dál investovat," řekl ředitel Skiareálu Jiří Beran.

Spokojeni jsou také vlekaři v Peci pod Sněžkou. "Sezona byla úspěšná po všech stránkách, i když žádný návštěvnický rekord nepadl. Výnosy nám umožní pokračovat ve výstavbě zasněžování na Hnědém vrchu a vyměnit dva staré vleky," řekl šéf společnosti Ski Pec František Vambera.

Výhodné je podle vlekařů i to, že Velikonoce, kterými sezona na horách obvykle končí, jsou letos proti loňskému roku až o měsíc později.

Vydělali i vlekaři v nížinách
Také na Šumavě a v Českém lese se vlekařům dařilo, letošní sněhové podmínky podle nich byly nejlepší za posledních deset let. Největšímu šumavskému areálu Špičák se díky tomu daří splácet novinku sezony - čtyřsedadlovou lanovku. V příští sezoně chce investovat do umělého zasněžování. Na Špičáku je stále kolem metru sněhu, až do příštího víkendu bude lanovka jezdit denně.

Rovněž krušnohorští vlekaři i někteří hoteliéři jsou s končící zimní sezonou spokojeni. Sezona ale podle nich mohla být ještě lepší, kdyby sněhu nebylo tolik. Provozovatelé skiareálů a hotelů z nejvyšších horských poloh si postěžovali, že dostatek sněhu na horách i v níže položených střediscích počet lidí mířících na sjezdovky i do běžeckých stop rozptýlil do celého regionu.

Podobný názor mají i vlekaři a hoteliéři v Beskydech a Jeseníkách. Vzhledem k letošním sněhovým podmínkám jim část zákazníků přetáhli vlekaři v nížinách.

České hory podražily
Hoteliéry postihl pokles počtu hostů ze zahraničí. "České hory pro cizince podražily. Vzrostly ceny ubytování a vleků, zvýšila se cena dopravy a koruna vůči euru posílila," řekla Jana Procházková ze společnosti Hotel Group, která provozuje osm hotelů a penzionů ve Špindlerově mlýně.

U německých turistů se podle ní snaha šetřit projevuje také tím, že stále více objednávají pobyty místo na týden jen na tři až pět dní. Podle odborníků na cestovní ruch jsou turisté stále pohodlnější. Z toho mají profit hotely v těsném sousedství sjezdovek.

Do hotelů ve větší vzdálenosti od sjezdařských areálů však jezdí běžně spíše turisté, obdivující krásu hor. Pro ně ale letos bylo příliš mnoho sněhu.

,