Živnostníkům ubude papírování, slibují ministři

Živnostníkům ubude papírování, slibují ministři | foto: Profimedia.cz

Vláda: Živnostníkům bude stačit jeden úřad a formulář

  • 11
Vláda se rozhodla zjednodušit život podnikatelům. Schválila novelu živnostenského zákona, která má vést k vytvoření jediného úřadu pro podnikatele a snížit počet nutných formulářů. Živnostníci by tak do budoucna nemuseli obíhat čtyři úřady, stačila by jim jedna návštěva.

„Výsledný stav lze vyjádřit hesly - na podnikatele bude čekat jediný úřad a jediný formulář,“ shrnul vicepremiér Martin Jahn.

V současné době musí například při založení živnosti podnikatel vyplnit postupně na živnostenském úřadu, finančním úřadu a správě sociálního zabezpečení minimálně 4 formuláře. V krajním případě jich ale může být až osm, přitom často obsahují totožné údaje.

Nově by se měly úřady mezi sebou propojit a podnikatelé by chodili jen na živnostenský úřad, kde by vyplňovali jen jediný formulář.

„Cílem je vytvořit jediné úřední místo pro podnikatele. Nebude to tedy podnikatel, kdo musí úřady obíhat. Úřady si potřebné údaje vymění samy mezi sebou,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Vznik centrálních registračních míst na živnostenských úřadech podpořila i hospodářská komora. „Jde o způsob podpory především začínajících podnikatelů, který je v ostatních evropských státech běžnou záležitostí,“ řekl ČTK její prezident Jaromír Drábek.

Jedinou výtkou je podle Drábka fakt, že o zřízení takových kanceláří začala vláda jednat poprvé už v únoru 2004. Centrální registrační místa by měla navíc začít fungovat až od roku 2007.

„Stejně nepružný přístup je vidět i u dalších kroků, jež mají vést k odbourávání administrativních překážek,“ dodal prezident komory.