Vláda chce dát pět miliard především na odstraňování škod.

Vláda chce dát pět miliard především na odstraňování škod. | foto: Petr Novotný

Vláda navýšila rozpočet o 5 miliard, schodek se nezmění

  • 3
Státní rozpočet nabobtná kvůli povodním o pět miliard. Navýšení rozpočtu schválila vláda. Schodek schválený loni Sněmovnou ve výši 74,4 miliardy korun se měnit nebude, narostou jen příjmy a výdaje. Dodatečné peníze poskytne vláda krajům a obcím na úhradu škod způsobených jarními záplavami.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky posílí rozpočet peníze z dividend - dvě miliardy připlynou z ČEZ, 2,69 miliardy z Osinku. Dalších 300 milionů získá kabinet snížením základního kapitálu Osinku.

Protože privatizační a dividendové příjmy lze použít jen na zákonem stanovené účely, musí se nejprve provést změna zákona o Fondu národního majetku.

Podle ministra financí by se zákony měly prosadit ve stavu legislativní nouze, tedy přímo v prvním čtení. Pro změnu parametrů státního rozpočtu stačí projednání ve Sněmovně, zákon o FNM musí ještě do Senátu.

Získaných pět miliard je určených především na odstraňování škod, část ale může jít i na prevenci. „Prioritně jsou určeny na odstraňování škod, pokud by ale část zbyla, půjde na protipovodňová opatření,“ řekl Sobotka. Pokud by se peníze neutratily letos, lze je převést do dalších let.

Kabinet také schválil dva projekty ministra pro místní rozvoj Radka Martínka na pomoc lidem, které letos vyplavila velká voda. Majitelům bytových nemovitostí stát vyplatí až 90 procent škod a o státní půjčku 150 tisíc korun mohou žádat manželé bez omezení věku. - více zde

JAK SE ZMĚNÍ ROZPOČET
JAK SE ZMĚNÍ ROZPOČET
Příjmy: 884,39 mld. Kč ==> 889,39 mld. Kč
Výdaje:958,79 mld. Kč ==> 963,79 mld. Kč