Vláda chce prodat Telecom do podzimu příštího roku

P r a h a - Doposud monopolní provozovatel pevných telefonů SPT Telecom by měl do příští řádné valné hromady, tedy podzimu příštího roku, znát svého nového vlastníka. "Vláda schválila postup prodeje státního podílu s tím, že konkrétní způsob privatizace navrhne poradenská firma," řekla včera náměstkyně ministra dopravy Marcela Gürlichová. Poradce privatizace Telecomu má nejpozději do konce ledna 2000 vybrat komise složená ze zástupců ministerstva dopravy a financí, doplněné členy Fondu národního majetku, SPT Telecom a ministerstva vnitra. Poradenská firma pak doporučí vládě způsob prodeje 51 procent akcií státu. O definitivní podobě privatizace bude znovu rozhodovat vláda.

Plán ministerstva financí počítá se třemi možnými variantami prodeje 51 procentního státního balíku akcií. V první z nich by TelSource, strategický partner Telecomu, přikoupil ke svým 27 procentům akcií dalších 26 procent, a získal by tak ve společnosti majoritu. Zbytek akcií by stát prodal na kapitálových trzích.

Druhá varianta se od první liší tím, že i druhou část akcií by dostal TelSource, ale postupně.

Třetí možností je prodej na kapitálových trzích celého balíku akcií najednou, jenž by si mohl koupit i TelSource.

Americká investiční banka Goldman Sachs včera zlepšila své doporučení investorům vůči akciím Telecomu. Zvýšila cílovou úroveň kursu akcií Telecomu na 655 korun z nynějších 600 korun. Na pražské burze se cena akcií SPT pohybuje okolo 550 korun.