Sázení 11 hektarů nové vinice, kde vinařská společnost Bohemia Sekt...

Sázení 11 hektarů nové vinice, kde vinařská společnost Bohemia Sekt experimentuje s kolektivní imunitou rostlin kombinací speciálně vyšlechtěné odolnější odrůdy, takzvané PIWI, s běžnými. (12. dubna 2023) | foto: ČTK

Odolné odrůdy révy zvyšují výnosy vinic, jejich plocha se zpětinásobila

  • 2
Změny počasí přidělávají vrásky vinařům. Vysoké teploty v kombinaci s nepravidelným a slabým deštěm ničí révu. Vinaři s tím bojují vysazováním odolné révy. Ta je navíc cestou k nejen k udržitelnému hospodaření a návratu biodiverzity do vinic. Podle průzkumu Vinařské unie se pěstováním právě odolných PIWI odrůd hodlá zabývat většina velkých producentů.

PIWI odrůdy (z německého pilzwiderstandsfähige Rebsorten) je zkratka pro označení skupiny odrůd révy vinné odolných proti houbovým chorobám jako jsou plísně révy nebo padlí.

Tyto odolné odrůdy jsou vhodné pro výrobu kvalitních hroznů a vín v podmínkách biologického vinohradnictví a biovín s minimálním použitím pesticidů. Mezi odrůdy se řadí například Cerason, Erilon, Hibernal, Johanniter, Laurot, Malverina, Rubinet, Solaris, Souvignier gris.

Aktuálně se PIWI odrůdy rozprostírají přibližně na 890 hektarech českých vinohradů, což je asi pět procent celkově osázené plochy. Za posledních deset let se plocha vinic v Česku osázených odrůdami, které jsou odolné proti houbovým chorobám, zpětinásobila.

„Vysazování PIWI odrůd je cestou nejen k udržitelnému hospodaření a návratu přirozené biodiverzity do vinic, ale i ke zvýšení rentability vinic. Tuzemské vinařství je ohroženo konkurencí v podobě velmi levných vín ze zahraničí. Zlepšení ekonomiky vinic je základní podmínkou k udržení konkurenceschopnosti,“ připomíná Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie, která sdružuje téměř třicet významných tuzemských společností.

„PIWI už máme vysazeny, ale v kontextu 540 hektarů je to stále zanedbatelné množství. Jsme ve fázi zkoušení, v letošním roce osázíme 4,5 hektarů PIWI odrůdami tak, abychom zjistili, které z těchto odrůd jsou pro nás perspektivní,“ potvrzuje Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

Trh s vínem bez alkoholu roste. Česko je ve spotřebě v první dvacítce

„Udržitelnější způsob obhospodařování vinic je pro nás velkým tématem. Kromě PIWI odrůd, kterých letos vysadíme jedenáct hektarů, testujeme v některých vinohradech také přírodní preparáty, jako náhradu chemické ochrany, a probiotika,“ vysvětluje Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt.

Odolné odrůdy jsou podle vinařů zároveň i atraktivním lákadlem pro spotřebitele. „PIWI odrůdy vnímáme jako obohacení sortimentu. Ze stávajících máme Hibernal a Solaris a v příštím období plánujeme vysadit další perspektivní odrůdy Cabernet Cortis, Rubinet, Savilon a Cabernet blanc,“ potvrzuje Jan Filipovič, obchodní ředitel vinařství Templářské sklepy.

„Omezíme výsadbu a pěstování modrých odrůd, a to především Frankovky, Svatovavřineckého, Modrý Portugalu i Cabernet Moravia a některých dalších. Místo nich chceme přistoupit k vyššímu zastoupení pěstování PIWI, a to především bílých odrůd,“ vysvětluje Dušan Florian, vinohradník Vinařství Baloun.