Karel Gott (uprostřed) ve společnosti majitele Gottlandu Jana Moťovského (vpravo) a mluvčího muzea Vlasty Korce

Karel Gott (uprostřed) ve společnosti majitele Gottlandu Jana Moťovského (vpravo) a mluvčího muzea Vlasty Korce | foto: KORZO

Vinař se pře s Karlem Gottem o víno Charlotte

  • 18
Kuriózní spor o název vína se rozhořel mezi jihomoravským vinařem Jiřím Hortem a mnohonásobným zlatým slavíkem Karlem Gottem. Jiří Hort se totiž před dvěma lety rozhodl, že jedno z vín, které vyrábí, pojmenuje po své dceři Charlottě. Podobný nápad měl i Karel Gott.

Moravský vinař si tuto značku pro víno také nechal zaregistrovat. Slavný zpěvák přišel s podobným nápadem v květnu letošního roku a v jeho muzeu v Jevanech se nabízí víno také pojmenované po mistrově dceři Charlotte. Na případ jako první upozornila brněnská Rovnost.

"Když jsem se o této aktivitě muzea dozvěděl, ihned jsem kontaktoval výrobce vína i jeho prodejce s tím, že jsem nedal k použití značky svolení. Registrace se totiž vztahuje i na různé varianty jména. Nikdo se mi neozval. Chystám se tedy celou věc řešit soudně," říká Hort.

Gottland se ovšem brání. "Nechali jsme si v patentním ústavu udělat studie. Ty říkají, že používání názvu Chateau Chardo Charlotte je právně v pořádku," vysvětlil Vlastimil Korec, mluvčí Gottlandu. A dodal, že Gottland velmi mrzí, že se někdo snaží zviditelňovat na jeho úkor. "Proti tomuto připravujeme a provedeme obranné kroky," tvrdí Korec.